Audi R8 Spyder: nově i s osmiválcem 4,2 litru

R8 Spider | foto: Audi

U Audi přehodnotili svůj původní záměr nabízet R8 Spyder jen s desetiválcem. Nyní se rozhodli nabídnout zákazníkům i dostupnější model s jednotkou V8.

Pokud se vám tedy líbí otevřená verze R8 a spokojíte se s nižším výkonem pak je tato novinka určena právě vám. Rozhodně se nebude jednat o nějaký nudný okleštěný model. Použitá jednotka V8 4,2 FSI se již osvědčila ve verzi kupé, do něj byla nabízena od počátku produkce tohoto prestižního modelu v nabídce Audi.

Nepřeplňovaný agregát V8 o objemu 4163 cm3 je montován ručně v motorárně Audi v Maďarsku. Jeho maximální výkon dosahuje hodnoty 430 koní, kroutící moment dosahuje maximálně 430 N.m. Dosahuje tedy oproti verzi V10 výkonu nižšího o 95 koní.

Standardem pro verzi V8 je pohon všech kol quattro, ten při standardních podmínkách posílá 15% kroutícího momentu na přední nápravu a 85% na nápravu zadní. V případě potřeby pošle viskózní spojka na předek až 30% momentu. Převodné ústrojí lze volit ze dvou variant, šestistupňového manuálu a šestistupňové sekvenční skříně R-tronic.

R8 Spyder využívá jak již z názvu vyplývá plátěnou střechu. K manipulaci střechy je využita hydraulika, s vysunutou větrnou clonou lze se staženou střechou uhánět rychlostí až 200km/h. V duchu značky je postaveno s velkým využitím hliníku, rám vozu je aluminiové konstrukce Audi Space Frame.

Spyder o hmotnosti 1735 kg (s R-tronicem 1740 kg) se dokáže rozjet na maximální rychlost 299 km/h a na stovku se dostane za 4,8 sekundy.

K zákazníkům se Spyder ve specifikaci V8 dostane ve třetím kvartálu roku 2010. Jeho cena odstartuje na 121 tisíci Eur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy