Hennessey Venom GT: Lotus Elise na stereoidech

Venom GT | foto: Archiv AutoRoad.cz

Texaská firma Hennessey ukázala první kvalitnější snímky svého supersportu Venom. Recept na toto auto je jednoduchý, upravte Lotus Elise a dejte do něj motor z Corvette.

Majitel firmy John Hennessey hrdě představil první vyrobený kus s číslem podvozku 01, mimochodem poputuje k zákazníkovi do Spojených arabských emirátů. Venomy budou stavěny v závodě v Silverstone v Británii.

Základem použité jednotky je osmiválec do "V" z "Vetty" ZR1, známý jako LS9. Pro zvýšení výkonu bylo využito přeplňování turbodmychadlem. Zákazníci budou mít možnost volby ze třech výkonových variant - 725, 1000 a 1200 koní. Pro přenos monstrózního kroutícího momentu použili konstruktéři šestistupňovou manuální skříň Ricardo.

Venom je proti Elise delší téměř o metr, narostl z 3785 na 4655 mm. Z Lotusu v podstatě využívá pouze čelní sklo, dveře, světla, střechu a podlahu. Podvozek byl přepracován, další díly vznikly z kompozitních materiálů. Zádi dominuje výsuvné přítlačné křídlo.

Doplňme ještě pár technických dat: suchá hmotnost Venomu je 1147 kg, na stovku zrychlí za 2,9 sekundy, dvoustovkou uhání po 7 sekundách. Využívá stavitelný podvozek od specialisty KW. K brždění používá karbonových kotoučů do nichž se zakusují šestipístkové třmeny od Bremba.  Po silnici se pohybuje po Michelinech PS2, vpředu rozměru 225/30 R20 a vzadu 335/30 R20.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy