Volvo C30 Polestar Performance Concept – modrý bolid

C30 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Švédské Volvo ukázalo na domácí Göteborg Motor Show velmi zajímavý koncept. Jedná se o model C30 vycházející z okruhové verze pro šampionát STCC.

Vozidlo upravila společnost Polestar Performance. Že vám název této společnosti nic neříká? Jedná se o firmu, která pro Volvo staví okruhové speciály již dlouhou řadu let.

C30 v jejich úpravě zaujme nebesky modrým lakem. Je to opravdový vlk v rouše beránčím, protože to co se skrývá v jeho útrobách asi nejednoho překvapí. Pánové z firmy Polestar Performance vzali jako základ běžnou C30 T5, ovšem sériový pětiválec 2,5 litru dostal modifikované písty, přepracované vačky, větší mezichladič a jiné turbodmychadlo KKK 26. Výsledek: 405 koní a 510 N.m.

Při těchto parametrech nezůstalo u pohonu přední nápravy, inženýři využili k přenosu výkonu na silnici pohonu všech kol systémem Haldex, ve spojení s diferenciálem Quaife. Podvozek je plně stavitelný pomocí tlumičů Öhlins.

O brzdění se starají kotoučové brzdy od Bremba, vpředu šestipístky průměru 380 mm a vzadu čtyřpístky průměru 330 mm. Na devatenáctipalcových elektronech BBS FI jsou nasazeny černé válce Pirelli P Zero 235/35 ZR 19.

Interiér je osazen závodními sedadly se čtyřbodovými bezpečnostními pásy.

Vnější design podtrhuje bodykit ve stylu verze C30 STCC, mohutné lemy blatníků a zadní křídlo. Bohužel se tento zdařilý počin nedostane do výroby, věčná škoda.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy