Ginetta G40 – britská stylovka

Ginetta | foto: Archiv AutoRoad.cz

Britská automobilka Ginetta představila na Autosport International v Birminghamu nový „malý“ model G40. Ginetta tak rozšiřuje své výrobní portfolio o další dostupnější model.

Ginetta jako jedna z britských motoristických legend se snaží vrátit na výsluní zájmu zákazníků. Model G40 je dvoumístné kupé o hmotnosti 850kg, je osazeno motorem Ford Zetec 1,8 s upravenou charakteristikou a výkonem kolem 150 koní. Šéf Ginetty Lawrence Tomlinson se nechal slyšet, že jde o nejvšestrannější silniční i závodní vůz na trhu, s bezpečnostními standardy několikanásobně převyšující požadavky FIA. Lze očekávat jak závodní tak cestovní verzi. Dle sdělení automobilky je poptávka po vozu značná. První G40 by se měli v letošním roce objevit v okruhové juniorské sérii. Ginetta si vůz cení na 24950 liber.

Vznik společnosti Ginetta Cars Limited se datuje rokem 1958. V roce 1961 vznikl legendární model G4, určený jak pro silnice tak pro víkendové závody. Na tratích statečně bojoval proti MGB a Jaguárům. Následovali další slavné modely. Dnes je firma majetkem závodníka Lawrence Tomlinsona, patří do LNT Group. V roce 2008 byla k 50. výročí firmy postavena nová továrna na okraji Leedsu. Cílem společnosti stále zůstává tvorba novátorských a cenově dostupných sportovních vozů. V loňském roce o sobě Ginetta dala vědět, když John Surtees v elektromobilu G50EV pokořil Eurotunnel v délce 50,5 km.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy