Reva NXG - elektromobil z dálného východu

NXG | foto: Reva

Z Indie do Evropy v blízké době poputují první kusy přímo zákazníkům. Tak daleko je výroba nového městského elektromobilu s miniaturními rozměry.

Na celém indickém vozítku je nejzajímavější jedna věc - cena. Ta je vskutku lidová, vždyť vůz je možné pořídit už za 10 tisíc euro, tedy podle dnešního kurzu za čtvrt milionu. Za tuto cenu je možné koupit verzi s klasickými olověnými bateriemi, o pět tisíc euro dražší bude možné koupit auto s moderními bateriemi typu Li-Ion.

Má to ale háček, cena zahrnuje jen samotný vůz, nikoliv baterie do něj. Ty je možné dokoupit také, ale automobilka nabízí možnost splácení ceny baterií v poměrně nízkých měsíčních splátkách.

V těchto splátkách bude zahrnut i pokročilý telematický systém. Ten přes mobilní operátory a internet komunikuje s centrálou a dokáže vyřešit například stav úplného vybití baterií bez dosahu elektrického proudu. Centrála dokáže podle informací z vozu vyždímat z baterií ještě další nouzovou elektřinu na dojetí k nejbližší elektrické přípojce.

Čtyřmístný hatchback s bateriemi Li-Ion dokáže jet rychlostí až 104 km/h a dojezd je stanoven na 160 kilometrů. Standardní nabíjecí cyklus trvá 8 hodin, rychlonabíjení to ale zvládne za hodinku a půl. Rychlé patnáctiminutové nabíjení dá energii na 40 kilometrů cesty.

U olověných baterií je rychlost omezena na 80 km/h, podobně jako dojezd, ten ja taktéž 80 kilometrů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy