Malý Rolls Royce dostene jméno Ghost

200EX | foto: Rolls Royce

Automobilka oznámila, že nejmenší z rodu Rollsů, dosud nazývaný jako RR4, dostane jméno Ghost. Naváže tak na předválečnou tradici, právě Rolls Royce Silver Ghost byl jedním z modelů, které automobilku proslavily.

Rolls Royce Silver Ghost se původně jmenoval 40/50 hp. Vzhledem k tomu, že autu neskutečně slušela stříbrná a na tehdejší dobu byl vůz nevídaně tichý, rychle se mu začalo říkat Silver Ghost, tedy stříbrný duch. Vyráběl se 20 let, od roku 1906 do roku 1926, svět vidělo necelých 8 tisíc exemplářů.

Jen pro zajímavost, pod kapotou měl šestiválec o objemu 7, později až 7,5 litru a jeho výkon postupným zdokonalováním šplhal z 48 na 80 koní. Převodovka měla 3, později 4 stupně. Za příplatkovou výbavu byl považován například posilovač brzd. Nahrazen byl v polovině 20 let Phantomem.

Nový Ghost již nebude tím absolutním vrcholem, bude se muset sklonit pod Phantomem, nyní již sedmé řady.  S délkou 5,4 metru a šířkou téměř 2 metry to ani tak nebude žádný drobeček. Jeho přeplňovaný dvanáctiválec mu udělí výkon 500 koní, převodovka bude mít osm stupňů. Jak ta technika jen pokročila...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy