Dodge Challenger SE

Challenger | foto: Chrysler LLC

Dodge představuje jednu z novinek modelového roku 2009. Je jím model Dodge Challenger SE, poháněný šestiválcovým motorem V6 o objemu 3,5 litru. Motor je spřažený se čtyřstupňovou automatickou převodovkou a jeho parametry jsou výkon 250 koní (186 kW) a maximální točivý moment 339 Nm.

Pro modelový rok 2009 připravil Dodge tři novinky, a to modely Dodge Challenger SRT8R, Dodge Challenger R/T a Dodge Challenger SE ceny na americkém trhu začínají na 20 tisících dolarech.

Co se týká modelu Dodge Challenger SE - ten je následovníkem prvního modelu Dodge Challenger, který vznikl již před 35 lety jako jedna z ikon amerického muscle-caru.

Na základě této ikony nyní vzniká nový model, který karoserií stále navazuje na svého předchůdce, ale uvnitř je napěchován moderními technologiemi. Uvnitř vozu je dostatek prostoru pro pět pasažérů, ačkoliv jde o dvoudveřové sportovní kupé, vycházející z platformy modelů Chrysler 300 a Dodge Charger.

Další modely Dodge Challenger jsou poháněny motory HEMI a o přenos síly motoru na kola se stará přesná šestistupňová manuální převodovka. Pod kapotou se může objevit buď motor HEMI V-8 nové generace o zdvihovém objemu 5,7 litru, který má vylepšenou spotřebu paliva o zhruba 5 procent, a přitom dává o 30 koní vyšší výkon a 10 Nm větší točivý moment. Dodge Challenger s motorem HEMI o objemu 5,7 l zrychlí z klidu na 100 km/h za zhruba 6 sekund.

Nejvýkonnější motor HEMI V-8, exkluzivně nabízený pro model SRT, má zdvihový objem 6,1 litru a Dodge Challenger s ním z klidu na 100 km/h zrychlí za 5 sekund.

Nový Dodge Challenger modelového roku 2009 bude vyráběn v továrně v městě Brampton v provincii Ontario v Kanadě. Výroba poběží na stejné lince, na které jsou již vyráběny modely Chrysler 300 a Dodge Charger.

Zdroj: Chrysler LLC

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy