Toyota IQ - promyšlený minivůz

iQ | foto: Toyota

Jedním z nejmenších současných vozů se zanedlouho stane Toyota IQ. Klade si za cíl jediné - poslat Smart do věčných lovišť. Díky promyšlené koncepci odveze až 4 pasažéry a to při délce pod magickou hranicí tří metrů.

Rozvor 2 metry, délka 3 metry. To jsou pozoruhodné proporce budoucí nejmenší Toyoty. Miniarutní model v hierarchii ještě pod Aygem, avšak s vyšší prestiží, vyrazí do boje o zákazníka ještě letos.

Konkurent Smartu bude mít díky použití 16palcových kol zajímavé proporce,

Interiéru vládne snaha o maximalizaci v minimalizaci. Tedy maxmalizaci prostoru při minimalizaci vnějších rozměrů. Díky promyšlené palubní desce se do vozu vlezou 3 dospělí a za řidiče ještě navíc i jedno dítě.

Palubní deska je totiž před spolujezdcem vykrojena tak, aby mohl sedět více vepředu než řidič, který před sebou musí mít volant. Prostoru napomíhají i jen 4 centimetry tlustá opěradla zadních sedadel. I přes stísněný prostor se ale očekává všech pět hvězdiček v nárazových testech.

Pod kapotou se objeví 3 různé motory, z toho jeden bude dieselový. Jaké přesně to budou, nevíme, jasné ale je, že jejich objemy se budou držet kolem hranice jednoho litru. Spadá sem i motor, který pohání Aygo. Emise by měly být dokonce pod hranicí 100 g/km.

Ve výbavě je klimatizace a příplatkový navigační systém.

Cenu zatím neznáme, ale nedá se očkávat, že by klesla pod Aygo. Menší auto neznamená méně peněz na vývoj a výrobu v těchto extrémech spíše naopak.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy