Supersilný Caterham - V8 v muší váze

V8 | foto: Caterham

Caterham vyrábí bez nadsázky jedny z nejzábavnějších strojů na této planetě, které ke svému pohybu potřebují 4 kola. Díky naprosto nicotné váze je zážitek z jejich řízení srovnatelný snad jen s motokárou...

Většina Caterhamů obsahuje čtyřválce s objemem od 1,6 po 2,3 s výkony řádově od sta do dvou set šedesáti koní. To je při váze do půltuny plně dostačující.

Co se ale stane když se pod kapotu subtilního vozu dostane V8?

Caterham to společně s firmou RS Performance nabízející úpravy jiných Caterhamů, zkusil.

Speciální malobjemový V8 s objemem pouhého 2,4 litru má v amosferické verzi výkon skvělých 400 koní, v přeplňované verzi je to dokonce 500 koní. A co je na tom všem nejlepší, hmotnost je stále kolem pěti metráků. Svými tisíci koni na tunu hmotnosti deklasuje Veyron a problém udržet se budou mít i monoposty F1.

Nejde jen o showcar, tohle zběsilé monstrum se bude vyrábět. Po 12 týdnech výroby a zaplacení 115 tisíc liber (3,8 milionu korun) dostanete svůj super seven.

Oproti ostatním modelům této značky je zde velká novinka. Vzhledem k obřímu výkonu bylo třeba implentovat kontrolu trakce, tedy snad jedinou elektronickou hlídací pomůcku na celém voze.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy