Porsche skupuje další akcie Volkswagenu

Porsche | foto: Porsche

Porsche pokračuje ve svém dobývání většího a většího podílu v koncernu Volkswagen.

Porsche a Volkswagen jsou svojí historií mimořádně provázaní. První a opravdový Volkswagen navrhl právě slavný Ferdinand Porsche. Majetkově jsou obě firmy také spřízněné. Porsche však v poslední době začalo skupovat akcie Volkswagenu velmi rychlým tempem.

Není tomu tak dávno co mělo Porsche přibližně 20% akcií. Bylo zbytečné jich mít více, takzvaný Zákon Volkswagenu pravil, že žádný akcionář nemůže mít více než pětinový hlasovací podíl na valné hromadě, ať má kolik akcií chce. Tato formulace však byla před nedávnem soudem zrušena, neboť odporovala zákonům a nařízením EU.

To vybudilo Porsche k reakci. Skoupilo další balík akcií, čímž se stalo majoritním akcionářem, který vlastní 51% mamutího koncernu. Docela slušné na malou automobilku, která se ještě před deseti lety potácela téměř na hranici krachu. Z této situace ho vynesla až výroba modelů Boxster a především Cayenne.

Celá věc však má i jiný zajímavý podtext. Zmínil jsem se o provázanosti Porsche a Volkswagenu. Za nákupem akcií stojí především sám Ferdinand Piech, který je předsedou dozorčí rady Volkswagenu. Mimo to ovšem také vnuk Ferdinanda Porscheho a díky tomu i majitel kontrolního balíku akcií v Porsche.

Rodinná automobilka Porsche tak skupuje koncern, který má během pár let ambice stát se největším na světě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy