Audi A8 - zase o píď lepší + tapety

A8 | foto: Audi

Ve třídě velkých manažerských sedanů je nabito a je tak třeba snažit se udržovat krok s konkurencí. Facelift tomu budiž důkazem.

Revoluce se nekoná. Namísto dlouhých, radikálních a jasně poznatelných řezů skalpelem se dočkáme spíše hraní si s pilníčkem. Výraz přední masky se vůbec nemění a jen pro utěšení oka pozorovatele se snížil počet „latí“ v rozměrné mřížce Audi a změnil tvar mlhovek.

Asi největší změnou je tak nová základní motorizace. Pod kapotou se objevil šestiválec 2,8 FSI s výkonem 210 koní (154 kW). Ačkoliv limuzína váží kolem 1,7 tuny, není v základu žádným ořezávátkem, na stovku zrychlí za 8 sekund a jede až 238 km/h. Při tom všem má dosahovat spotřeby jen 8,3 litru v kominovaném režimu, to je v této třídě nevídaná hodnota. Vždyť současná základní jednotka 3,2 FSI má spotřebu lehce pod 10 litrů a ani dieselová 3,0 TDI nejde pod 8,4. BMW řady 7 je na tom stejně, třílitrový benzín kolem deseti, diesel 8,2. A takto bychom mohli pokračovat.

Další novinky se týkají výbavy. Především bezpečnostní, A8 totiž dostává Lane Assist, což je systém, který hlídá jízdní pruh a snaží se bránit jeho nechtěnému opuštění. Druhým systémem je Side Assist, který hlídá automobily, které jsou právě v mrtvém úhlu zrcátek.

Další změny jsou již menšího rázu, kupříkladu je vylepšeno odpružení, které je tak ještě komfortnější, zlepšena byla i zvuková izolace a pár dalších detailů. Zkrátka, konkurence nikdy nespí a je třeba se s ní srovnávat, byť jen malými krůčky.

zdroj: Audi

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy