V Hamburku jezdí 25 nových vodíkových taxi Toyota Mirai

toyota mirai | foto: Toyota

Toyota se připojila k výměně hamburských městských taxíků za vozy s nulovými emisemi a dodala společnosti Best Taxi 25 vodíkových sedanů Mirai druhé generace. Do roku 2025 budou všechny městské taxíky bezemisní.

Toyota a taxislužba Best Taxi poskytly cestujícím v Hamburku 25 bezemisních taxíků Toyota Mirai. Flotilu prémiových sedanů s elektrickým pohonem poháněným vodíkovými palivovými články dodal společnosti Best Taxi autorizovaný prodejceToyota Autohaus S+K.

„Ve velkém městě, jako je Hamburk, může taxislužba sehrát důležitou roli v dekarbonizaci dopravy. Mirai poháněné vodíkovými palivovými články jsou ekologickým a praktickým řešením, které přispěje ke zlepšení kvality ovzduší ve městě,” řekl Carsten Schulz, ředitel Autohaus S+K GmbH, autorizovaného prodejce vozů Toyota.

Toyota Mirai - plnění vodíkové nádrže netrvá o mnoho déle, než u spalovacích motorů | foto: Toyota

Toyoty Mirai byly financovány z grantu hamburské samosprávy v rámci projektu Taxi budoucnosti, jehož cílem je do konce roku 2024 nahradit všechny taxíky provozované ve městě vozy s nulovými emisemi. Tento projekt byl zahájen v dubnu 2021, kdy ve městě jezdilo pouze pět taxíků s nulovými emisemi. K dnešnímu dni získalo licenci na provozování taxislužby celkem 350 elektromobilů, z toho 25 vozů Toyota Mirai na vodíkový pohon. Hamburské úřady zřídily samostatný fond, z něhož bude pořízeno celkem 460 bateriových a vodíkových elektromobilů, včetně 60 vozů pro vozíčkáře.

Toyota Mirai - průkopník na poli pohonu vodíkem | foto: Toyota

Evropské metropole se rozhodly pro Toyotu Mirai

Toyota Mirai je vozem, který si vybírají podniky osobní dopravy. V Paříži již jezdí 600 vozů Mirai jako taxíky, v Kodani pracuje 100 vodíkových Toyot pro taxislužbu a po celé Evropě jsou sedany Mirai ve flotilách mnoha služeb sdílení aut, spolujízdy a půjčoven aut.

Toyota Mirai druhé generace nabízí podle WLTP dojezd až 650 km a lze ji natankovat během několika minut. Je poháněna elektromotorem o výkonu 182 koní, který je napájen palivovými články, jež vyrábějí elektřinu reakcí vodíku a kyslíku.

toyota mirai | foto: Toyota

Jediným vedlejším produktem této reakce je vodní pára. Mirai kombinuje praktické výhody dlouhého dojezdu a rychlého doplňování paliva s příjemným zážitkem z jízdy a nulovými emisemi typickými pro elektrický pohon.

Vůz si vede dobře za všech podmínek a zachovává si účinnost a dojezd jak při teplotách pod bodem mrazu až -30 °C, tak při velmi vysokých teplotách. Spotřeba vodíku činí v závislosti na výbavě v průměru 0,79-0,89 kg/100 km.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy