Poznáte automobilku, která představila sériový supersport s 1385 koňmi a manuálem?

Koenigsegg CC850 | foto: Koenigsegg

Znalci jistě na první pohled odhalí původ této bestie, která má tradiční tvary. Jde o kombinaci lehkého retro designu s nejmodernější technikou. Tomu všemu sekundují neuvěřitelná čísla v podobě hmotnosti či výkonu.

Automobilka Koenigsegg je švédská a proslula svými supersportovními vozy. V minulosti jsme mohli obdivovat modely jako Agera, Regera či CCXR.

Před několika dny představila nejvýkonnější sériové auto s manuální převodovkou. Celkem mělo vzniknout na počest padesátých narozenin Christiana von Koenigsegga 50 kusů. Zájem byl ovšem tak veliký, že se automobilka rozhodla vyrobit o dalších 20 vozů více, celkem tedy vznikne 70 exemplářů.

Koenigsegg CC850 | foto: Koenigsegg

Koenigsegg CC850

Navazuje na model CC8S, který byl představen v roce 2000, disponoval přeplňovaným osmiválcem s 655 koňmi a dokázal jet rychlostí až 390 km/h. Akcelerace na stovku nezabrala ani 3,5 vteřin, což jsou na tu dobu neuvěřitelná čísla, obzvláště pak vezmu-li v potaz to, že byla celá síla přenášena pouze na zadní nápravu.

Koenigsegg CC8S | foto: Koenigsegg

Novinka má pětilitrový osmiválec, který pochází z modelu Jesko. Produkuje 1385 koní, 1385 Nm a váží 1385 kg. Zrychlení, maximální rychlost a další hodnoty zatím automobilka nezveřejnila.

Koenigsegg CC850 | foto: Koenigsegg

Největší kuriozitou je bez pochyb převodovka. Má dvě devítistupňovou dvou-spojku z modelu Jesko, ale je doplněna o možnost manuálního řazení pomocí kulisy s šesti stupni a klasickou spojkou.

Koenigsegg CC850 | foto: Koenigsegg

Ta spolupracuje s elektronikou automatu, takže je řazení čistě elektronické, ale řidič má pocit, že řídí "obyčejný" manuál. Aby byl celý zážitek autentický, tak je možné vůz špatnou kooperací se spojkovým pedálem "chcípnout". Je zde však i možnost plně automatického režimu.

Koenigsegg CC850 | foto: Koenigsegg

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy