Tohle vzácné Porsche přišlo majitele na neuvěřitelné peníze

Porsche 911 GT2 Evo | foto: Mecum

Porsche 911 GT2 Evo z roku 1996 přišlo svého nového majitele během aukce na neuvěřitelnou sumu 1,450,000 dolarů. Jedná se totiž o jeden z pouhých 11 vyrobených kusů, navíc je ve výborném stavu

Automobilka Porsche vyrobila během devadesátých let pouze 11 homologačních modelů Porsche 911 GT2 EVO, které vycházejí ze série 933. Jeden z těchto vozů se nedávno prodal během aukce v USA za neuvěřitelnou sumu 1,450,000 dolarů, což je v přepočtu cca 34,2 milionu korun.

Během devadesátých let se automobilka Porsche účastnila desítek soutěží s vozy kategorie GT2 série 933, ovšem neměla žádný vůz, který by mohla nasadit do závodů kategorie GT1. A tak se zrodil vůz Porsche 911 GT2 EVO. Aby bylo možné vůz pro závody homologovat, bylo potřeba vyrobit i několik vozidel, které budou moci legálně na silnice. Těch celkem vzniklo pouhých 11 exemplářů, neboť sérii 933 brzy nahradila série 966 s modelem 911 GT1.

Homologační vozy 911 GT2 Evo jsou prakticky shodné s těmi závodními. Nabízejí stejný výkon 600 koní, který  produkuje vzduchem chlazený šestiválec o objemu 3,6 litru, který přeplňují dvě turba. Takový výkon je neskutečný i na dnešní dobu, zvlášť pokud si uvědomíte, že motor je chlazený vzduchem.

Tyto vozy se také vyznačovaly unikátním body-kitem, který vozu přidával pár centimetrů do šířky a zahrnoval i nárazníky s masivními otvory, které zajišťovaly přísun studeného vzduchu k oleji a brzdám. Naz standardním zadním křídlem se objevilo ještě jedno, menší, díky kterému bylo možné zajistit lepší přítlak.

Pohled do interiéru jen podtrhuje zaměření celého vozu. V rámci odlehčení bylo odstraněno vše, co nebylo nezbytně nutné. Tento konkrétní vůz měl od devadesátých let pouze jednoho majitele, který s ním najel pouze 7,000 kilometrů, než se rozhodl prodat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy