Ferrari 330 P4 - skvost, který musíte vidět! +VIDEO

Ferrari | foto: Ferrari S.p.a.

Koncem šedesátých let patřilo Ferrari 330 P4 k tomu nejlepšímu co bylo na poli závodních prototypů. Svůj osobitý vzhled, jízdní vlastnosti a v neposlední řadě i zvuk motoru, potěší každého automobilového nadšence.

Přesto, že Ferrari 330 P4 bylo „výstavní skříní“ tehdejší techniky, nezvítězilo v závodu Le Mans, kde jej porazil Ford. I když se mu na Le Mans nezadařilo, dosahovalo úspěchů na jiných závodech a bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co kdy vyrobila automobilka Ferrari.

Ultra lehké Ferrari 330 P4 je zajímavé už jen v tom, že se nejedná ani o kupé, ani o klasický spider, ale spíše o targu. Horní díl střechy totiž zcela chybí. To však nastalo až po dodatečné „dietě“. Kdy z kupé, udělali targu a tím snížily váhu o výrazných 40 kg.

Ostatně celý design je poněkud unikátní. Ten navrhl Piero Drogo a obdiv veřejnosti, která byla dosti rozpolcená, získal. Řízení bylo vpravo (steně jako u Fordu GT40, na kterého mělo Ferrari 330 P4 spadeno). Automobil poháněl vidlicový dvanáctiválec Tipo 237 s objemem 3,97 litru a výkonem 336 kW. Maximum výkonu bylo k dispozici v 8000 otáčkách.

Motor byl uložen podélně uprostřed vozu, což přispělo k velmi dobrému rozložení hmotnosti. Ta mimochodem byla velmi nízká. Hmotnost vozu (bez řidiče) byla pouhých 792 kg! 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy