Škoda bude vyrábět na dalším kontinentu, Amerika to ovšem není

Škoda bude v Alžírsku vyrábět nejnovější provedení Octavie. | foto: Škoda Auto

Čína, Indie, Rusko a Slovensko. Tam všude dnes Škoda kromě Česka vyrábí své automobily. Již v příštím roce tento výčet rozšíří Alžírsko a okřídlený šíp se tak poprvé podívá na černý kontinent. Nebudou to ale jen automobily českého původu, protože koncern Volkswagen bude ve spolupráci s firmou SOVAC produkovat i vozy dalších značek.

Koncern Volkswagen produkuje modely svých jednotlivých značek různě po světě, Alžírsko ale zatím v tomto seznamu nefiguruje. Přesto jsou jednotlivé značky, zastoupené v této africké zemi (Volkswagen, Volkswagen Užitkové vozy, Audi, Seat, Škoda a Porsche), prodejně docela úspěšné. Jen za minulý rok se povedlo prodat na 30 tisíc automobilů. Partnerem je německému gigantovi již patnáct let místní společnost SOVAC.

Právě spolupráce s ní poskočí příští rok na další úroveň, vybrané značky koncernu totiž začnou v Alžírsku produkovat své automobily. Nová továrna o rozloze 150 hektarů vyroste v regionu Relizane, což je 220 kilometrů západně od hlavního města Alžír. Vznikat zde budou automobily Volkswagen, Volkswagen Užitkové vozy, Seat a Škoda. Konkrétně půjde o modely Golf, Caddy, Ibiza a Octavia v nejnovějších generacích, kapacita továrny je přitom 100 automobilů denně. Ve společném joint venture se SOVAC pak Volkswagen drží minoritní podíl. Vše se rozběhne na jaře příštího roku.

Kontrakt o výrobě automobilů podepsali dnes alžírský ministr průmyslu Abdessellam Bouchouareb, šéf zahraniční výroby Volkswagenu Andreas Lauenroth a člen Rady divize Volkswagen Užitkové vozy Josef Baumert. „Pro nás je lokální továrna efektivní cestou, jak začít výrobu v Alžírsku. Místním zaměstnancům budeme poskytovat školení v evropských továrnách našich značek. Cílem je dosáhnout kvalitativních standardů „made in Europe“ tady v Alžírsku,“ řekl Lauenroth.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy