Toyota zastaví v Japonku na šest dnů výrobu, ohrozí to její pozici světové jedničky?

Kvůli nedostatku oceli bude omezena výroba například Toyoty Prius. | foto: Toyota

Toyota se v loňském roce stala počtvrté za sebou světovou automobilovou jedničkou, když za dvanáct měsíců prodala celosvětově přes deset milionů vozů. Dobrých čtyřicet procent aut přitom vyrábí v domovském Japonsku. Toto číslo ale může jít s letošním rokem rapidně dolů, protože v příštím týdnu dojde k šestidenním odstávce.

Mezi 8. - 13. únorem se zastaví výroba ve všech japonských továrnách Toyoty. Děje se tak ne kvůli slabé poptávce, ale problémům s dodávkou oceli. O tu se stará ocelárna Aichi Steel, kterou však 8. ledna otřásl výbuch a od té doby je její činnost ochromena.

Toyota zdůrazňuje, že zastavení výroby se týká jen japonských továren, v Evropě a dalších koutech světa bude vše pokračovat podle původního plánu. V Zemi vycházejícího slunce by se situace měla začít vracet do normálu 15. února.

Automobilka zároveň začala podnikat kroky, které mají zmírnit dopad celého incidentu na produkci automobilů. V prosinci totiž Toyoty vyráběla v Japonsku asi 13 600 aut denně. Mezi ona opatření může patřit mimo jiné nákup oceli z jiných oceláren.

Jak velký bude mít odstávka výroby dopad na celkové prodeje Toyoty je zatím těžké odhadovat. Pozici světové automobilové jedničky ale tato událost s nejvyšší pravděpodobností neohrozí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy