ČR pohořela, nová továrna Jaguar Land Rover vznikne na Slovensku

Jaguar XE | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) z indické skupiny Tata Motors podepsala předběžnou dohodu o postavení nového závodu na Slovensku. Továrna, jejíž konečná kapacita by měla dosáhnout až 300.000 vozů ročně, by měla stát v Nitře, sdělila dnes firma podle agentury Reuters.

Slovenský premiér Robert Fico podpis memoranda s automobilkou označil za milník k získání obří investice pro Slovensko. Automobilový průmysl je již v současnosti jedním z hlavních tahounů ekonomiky pětimilionové země, vozidla na Slovensku montují tři automobilky.

Konečné rozhodnutí o umístění závodu na Slovensku učiní automobilka JLR ještě letos. O továrnu se vedle Slovenska ucházela i Česká republika, Polsko, Maďarsko a Turecko, později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

JLR uvedla, že nyní zpracovává studii pro továrnu v Nitře. Výroba by tam měla začít v roce 2018 a během deseti let by měla dosáhnout cílové úrovně. Nový závod má podle firmy sehrát významnou roli ve zvýšení počtu lehkých hliníkových modelů. Nitře dala přednost před jinými lokalitami díky dobré infrastruktuře a výbornému dodávkovému řetězci.

Celý článek čtěte na EuroZprávy.cz

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy