Může být hodnota Ferrari 12 miliard €?

Ferrari | foto: Archiv AutoRoad.cz

Poté, co Fiat Chrysler Automobiles uveřejnil, že prodá svůj podíl ve Ferrari, se rozhořela debata, jakou má vlastně Ferrari hodnotu.

Předsedy Ferrari, Segio Marchionne, odhaduje cenu italské společnosti kolem 12 miliard €. Podle Marchionneho by se měla hodnota Ferrari počítat stejným způsobem, jako u společností s luxusním zbožím.

To by znamenalo devíti- až dvanáctinásobek zisku před započtením úroků, daní a odpisů. Loni tento zisk byl 650 milionů €, což by znamenalo celkovou hodnotu Ferrari mezi 5.85 a 7.8 miliardami. Marchionne je ovšem optimistický a předpokládá, že Ferrari se časem podaří dosáhnout zisku převyšujícího 1 miliardu €, čímž by se hodnota Ferrari vyšplhala na 9 až 12 miliard €.

Stuart Pearson, analytik Exane Paribas, chápe Ferrari jako luxusního výrobce automobilů a odhaduje jeho hodnotu na 5.5 miliard €, což by odpovídalo dvojnásobku příjmu Ferrari.

Massimo Vecchio z Mediobanca vypracoval dva pohledy. Pesimistický odhad je 7.1 miliard € a optimistický 8.6 miliard.

Analytička Christina Church z Barclays Research se dopočítala hodnoty 8.7 miliard €, jelikož považuje Ferrari za kombinaci luxusního výrobce automobilů a výrobce luxusního zboží.

Na skutečnou hodnotu si budeme muset ještě počkat, nicméně nám toto může sloužit jako vodítko, ve kterých řádech se máme pohybovat.

Zdroj: autonews.com

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy