Tesla: americký výrobce hybridních vozů zaznamenává vysoké prodejní úspěchy

Model X | foto: Tesla Motors

Důkazem úspěchů je předčasné splacení dluhu americké vládě

O obrovské částce, kterou si půjčila americká soukromá společnost, výrobce elektromobilů, Tesla Motors, Irc., jsme Vás informovali. Stejně tak jsme učinili a uvedli tak články o úspěchu výrobce, spojené především s vysokými prodejními čísly a optimisticky vyhlížejícími statistikami.  

Vše se nyní potvrdilo a dozrálo finální podoby. Automobilka totiž v současnosti dluh americké vládě splatila. Celkovou částku, téměř půl miliardy amerických dolarů, Tesla vrátila po čtyřech letech, což je o významných devět let dříve, než mělo být dle smlouvy učiněno. Částka byla zapůjčena v roce 2009, vrátit na zpět se tak peníze měly nejdříve v roce 2018.

To se nyní již nestane a budoucí světový automobilový gigant může směle investovat do výrobních kapacit, jak tomu dělal v omezené míře doposud. Elon Musk, ředitel společnosti, oznámil konečnou a vyrovnávací transakci v hodnotě 452 milionů dolarů nedávno.

Úspěch vlajkové lodi, modelu S, sice přinesl do pokladny mnoho peněz, opozdil však sériovou produkci elektrického SUV X. Ta měla začít za dva roky – v roce 2015. Datum bylo nicméně zrušeno, neboť výrobní kapacity společnosti nezvládají dodávat a uspokojovat tak přání dosavadních zákazníků.


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy