Koupě nového auta se odkládá

veteráni | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nikdo neví a ani si netroufá odhadnout jak dlouho ještě potrvá nejistá situace. Nejvíce je to cítit snad na prodejnosti automobilů.

Pokles registrací nových aut u nás stále klesá, v lednu 2013 se toto číslo vyrovnalo lednu 2011.
V Evropě je situace podobná, ze zaznamenaných údajů vyplývá, že jde o nejnižší počet registrací nových automobilů v lednu od roku 1990.

Tento pokles má na svědomí celková situace. Většina lidí práci ztratila a ti, kteří ji stále mají jsou v nejistotě čí se to v nejbližší době nezmění, případně je drží v šachu zmrazení platového ohodnocení.

Toto se samozřejmě odráží i na koupěschopnosti obyvatelstva. V takové situaci se člověk samozřejmě snaží ušetřit na věcech, které nevyhnutelně nepotřebuje a tedy především koupi nového automobilu odsouvá na později.

V případě, že auto je pro rodinu nezbytné, přiklání se spíše k opravám toho starého, případně se zvažuje koupě ojetého.

I přes skutečnost, že prodej nových automobilů klesá, se největší popularitě těší právě značka Škoda. Na domácím trhu je to způsobeno pravděpodobně dostupností ale i dlouholetou tradicí ježdění právě na automobilech této značky.

Pokud však neuvažujete nad koupí nového auta, musíte dbát na technický stav Vašeho staršího modelu. Náhradní díly se dají běžně koupit i na starší typy, zvláště pokud máte běžný model známé značky. Starší auta se neobejdou např. bez rychlospojky, a však se nevyznačují právě nízkou spotřebou, proto je v rámci úspor paliva dobré dodržovat plynulý způsob jízdy. Na spotřebu mají samozřejmě vliv i samotné pneumatiky. I zdánlivá maličkost jak je správně nahuštění mají vliv na šetření paliva. Možností jak ušetřit při větší spotřebě je i přestavba na LPG.

V každém případě pokud chcete aby Vám auto vydrželo co nejdéle třeba o něj dbát. A jednu výhodu mají všechny starší auta a to, že bez obav můžete převážet i stavební materiál či šatní skříň.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy