Dálniční známky mohou podražit o dalších 300 Kč, kvůli DPH

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Z dálničních známek možná bude od roku 2014 možná nutné odvádět daň z přidané hodnoty. Dvacetiprocentní přirážka může zvednout ceny dálničních kuponů.

V současné době se z dálničních známek žádné daně neplatí, po odečtení nákladů na prodej a na výrobu jde celý výtěžek přímo do samostatné kapitoly. To se však může změnit. Důvodem je vládní návrh na transformaci Ředitelství silnic a dálnic ze současné příspěvkové organizace na státní podnik.

Jako státní podnik bude mít ŘSD více volnosti a měl by být také méně pod politickým vlivem. Bude si také moci samostatně brát půjčky a samostatněji hospodařit, byť většina peněz do podniku přirozeně poteče ze státního rozpočtu. Autonomními příjmy mají být jen výtěžky z dálničních známek a z mýtného. Výhodou pak má být také nemalá úspora na organizaci ŘSD.

Na celém návrhu je nicméně jeden problematický bod - pokud se ŘSD transformuje na státní podnik a bude vydávat dálniční známky, vznikne mu povinnost odvádět z tržeb daň z přidané hodnoty. Tato daň je v současné době 20 %, což činí 300 korun ze současné 1500korunové známky.

Návrh je v současné době projednáván na Vládě a musí projít celým legislativním kolem. Vyšší cena dálničních známek tak jistě nebude problémem roku 2013. Je však možné, že si řidiči již v roce 2014 budou muset připlatit.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy