Kalifornie chce více podpořit elektromobily. Chystá rozsáhlou síť

Nissan Leaf | foto: Nissan

V americkém státě Kalifornia se chystá velká revoluce. Hned tři tamní podniky vybudují infrastrukturu pro elektromobily.

Konkrétně se jedná o firmy Pacific Gas & Electric (PG & E), Southern California Edison (SCE) a San Diego Gas & Electric (SDG & E).  Za pomoci tamní vlády použijí dotace ve výši jedné miliardy dolarů, jenž budou použity do výstavby nových dobíjecích stanic.

Každá ze tří výše uvedených firem pak bude stavět stanice pro různé kategorie vozidel. Některé tak budou určeny pro malé osobní vozy, některé pro změnu uvítají především majitelé středních a těžkých nákladních vozidel.

Další půl miliarda dolarů bude investována do rozvoje dobíjecích stanic na přání zákazníků. V rámci toho tak čekejme například nabíjecí stanice pro nejtěžší obslužná vozidla v přístavech, Ta mají naprosto jiné specifické požadavky, než klasické silniční tahače.

Pokud půjde vše podle plánu, vše by mělo být hotovo do roku 2025. Tehdy by Kalifornie měla zvládnout pokrýt nabití až pro jeden milion elektromobilů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy