Falšovalo Porsche údaje o emisích? Podle nových zjištění možná ano

Porsche Cayenne | foto: Porsche

Mysleli jste si, že kauza Dieselgate utichla? Podle nového zjištění německých úřadů to vypadá spíše naopak. Nově je totiž vyšetřováno Porsche.

To je nyní pečlivě zkoumáno, zda při výrobě automobilů nevkládalo do jejich motorů software manipulující s výsledky měření emisí výfukových plynů. Se vším přišel Spolkový úřad pro motorová vozidla a jestli se to prokáže, máme tady další značku, která se tak trošku logicky snažila podvádět (patří totiž pod divizi VW).

Konkrétně je zaměřena pozornost na software v posilovači řízení. Ten měří úhel natočení volantu a stejně jako v případě Volkswagenů, do určitého procenta natočení se motor choval jinak, než v reálných podmínkách. Respektive, pokud auto zjistilo, že je v laboratoři, motor spustil speciální režim, kdy se vypouštělo méně emisí.

A co na to samotné Porsche? Podle mluvčího automobilky je veškeré obvinění nesmyslem. Při pohyby volantu prý nebyly použity žádné systémy, moniturující stav, zda se auto nachazí ve zkušebně. Se Spolkovým úřadem proto Porsche plně spolupracuje a nebrání se zpětnému doložení veškeré dokumentace.

Pokud se ale prokáže opak, pak se celý koncern VW pěkně prohne. Už dnes se totiž na odškodnění zákazníků vozidel Volkswagen s motory TDI "našlo" několik miliard eur a auta Porsche by narůstajícímu stavu lživých vozidel moc nepomohla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy