Elektroauta jsou podle Američanů příliš tichá. Jak se to bude řešit?

BMW i3 dostalo v rámci modernizace akumulátor o kapacitě 33 kWh. | foto: BMW

Ekologicky smýšlející vozidla jsou sice přínosem pro přírodu a ekologisté z nich div nemají orgasmus, jenže je tady jeden problém. Ten se týká jejich zvukového projevu, alespoň podle Američanů.

Americký Národní úřad pro bezpečnost na silnicích si totiž stěžuje na to, že lidé se při pohybu přes silnici orientují podle sluchu, což je právě u eko aut celkem problém. Ty mnohdy sotva bzučí a slyšíte jen valivý odpor pneumatik, což může vyústit až v kolizi a smrtelné zranění chodců.

A právě proto chce NHTSA zavést povinné zvukové signály pro všechny elektromobily a hybridy. Tato povinnost by měla začít platit již od roku 2019, přičemž akustické varování chodců by mělo být aktivní až do rychlosti 30 km/h. Tímto systémem by měla být vybavena všechna čtyřkolová vozidla s maximální vahou 4,5 tuny.

Odborníci z NHTSA pak podle průzkumu uvádějí, že nový předpis by ročně mohl zabránit až 2 400 úrazům, a to jen na území USA. Tohle nařízení by pak mohlo zabránit kolizím na přechodech hlavně u slepců. Právě ti se musí řídit povětšinou sluchem, což je u hybridů v elektrickém režimu problém.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy