Rychlý a dostupný elektromobil? Opel Ampera-e spíše zklame

Opel Ampera-e míří v sériové podobě do Paříže. | foto: Opel

Ačkoliv elektromobily nejsou v Evropě ani zdaleka nejpopulárnějším alternativou k běžným spalovacím vozům, pořád se nachází nové a nové značky, které do této části trhu vstupují. Například Opel už se jednou s Amperou spálil, zkouší to však podruhé. A lépe, tedy alespoň papírově.

Původní Opel Ampera byl dvojčetem Chevroletu Volt, což znamenalo poměrně zavalitou karosérii liftback a také pohonné ústrojí, které ale vedle čisté elektřiny umělo jezdit i jako hybrid. Nová Ampera-e, ono dodatečné písmeno má zřejmě zdůraznit opravdu čistě elektrický pohon, na to jde stejně a přece jinak. Opět se jedná o dvojče zámořského Chevroletu, místo druhého Voltu si ale v Rüsselsheimu vybrali hatchback Bolt. To znamená konvenční pětidveřovou karosérii typu hatchback, pět míst k sezení a elektromotor o výkonu 150 kW (204 k) s točivým momentem 360 Nm.

Opel slibuje dynamiku srovnatelnou s modely divize OPC, samozřejmě jde jen o reklamní trik. Tedy vlastně ne tak docela, jen místo klasické akcelerace z 0 na 100 km/h je porovnáváno zrychlení z 0 na 50 km/h. To zvládne Ampera-e za 3,2 sekundy, pružné zrychlení za 80 na 120 km/h pak vozu zabere 4,5 sekundy. Ve své podstatě mají tyto hodnoty svůj význam, v městském provozu totiž více než padesátkou jezdit nebudete a doba, za níž tuto rychlost dosáhnete, bude tedy středem zájmu. Maximální rychlost je mimochodem 150 km/h, dojezd Němci zatím neuvádí. Bolt má však k dispozici pod podlahou umístěné lithium-iontové akumulátory o kapacitě 60 kWh, stačící na 322 kilometrů. To se dost blíží slovům Opelu o dojezdu větším než u většiny elektromobilů.

Vnější vzhled jsme si měli možnost poprvé prohlédnout už v únoru, od té doby se auto nezměnilo. Opět to tak znamená křivky Chevroletu, doplněné novou maskou chladiče a jiným nasávacím otvorem v předním nárazníku. LED diodová světla vpředu i vzadu nebo stylové propojení boční linie oken s tím zadním zůstaly. Kabina nabídne díky pod podlahou umístěným akumulátorům dostatek místa pro pět cestujících, chybět nebude ani nejmodernější multimediální výbava. To znamená poslední generaci systému IntelliLink s rozhraním Apple CarPlay a Android Auto, WiFi připojením k internetu nebo telematický systém OnStar. Přístrojová deska bude pravděpodobně digitální. Premiéru si Ampera-e odbude za pár týdnů v Paříži, ceny by podle Auto Bildu mohly startovat na úrovni 33 000 eur (cca 891 000 korun). Na elektromobil pro masy, jak sliboval Chevrolet Bolt, to tedy zatím nevypadá.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy