DS se vydává mezi elektrická kupé, E-Tense ujede až 360 kilometrů

DS E-Tense je plně elektrickým kupé s výkonem 402 koní. | foto: DS Automobiles

Automobilka DS oslaví v Ženevě rok od svého oficiálního osamostatnění se. A nebyla by to pořádná oslava bez narozeninového dárku. Tím se stane koncepční kupé E-Tense, které v duchu dnešní doby jezdí výhradně na elektřinu.

Pokud pamatujete některé starší koncepty s logem DS na masce chladiče, tvarováním 4,72 metru dlouhého, 2,08 metru širokého a jen 1,29 metru vysokého kupé nebudete překvapení. Vpředu se objevuje velká chromovaná maska, po celé karosérii potom čekejte nejrůznější záhyby a ostré zlomy. Přední světla využívají technologii LED Vision, vyšperkovanou možností rotace až o 180 stupňů. Full-LED světla jsou také vzadu, společnost jím pak dělají karbonový difuzor a na střeše umístěné blinkry. Podle DS se jedná odkaz na klasický sedan z poloviny padesátých let. Zajímavostí je absence zadního okna, které nahrazují kamery.

Do dvoumístného interiéru nás francouzský výrobce zatím nepustil, těšit se ale můžeme na 12palcovou obrazovku digitálního přístrojového štítu a 10palcovou obrazovku multimediálního systému. Celkově zabrala výroba kabiny 800 hodin, rozhodně tedy půjde o luxusní záležitost. Navíc podpořenou dekoračními plochami ze studené oceli, prvky z 3D tiskárny a spoluprácí s předními výrobci ze země galského kohouta. Držáky na helmy má na svědomí Moynat, špičkové hodinky vyrobilo BRM a k poslechu hraje audiosystém Focal s devíti reproduktory.

Základem vozu je karbonový monokok, jehož cílem je snížit celkovou hmotnost kupé. Přesto však DS E-Tense váží 1,8 tuny, a to především kvůli lithium-iontovým akumulátorům, umístěným pod podlahou. Ty napájejí elektromotor o výkonu 402 koní s točivým momentem 516 Nm, což stačí k akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,5 vteřiny. Na jedno nabití ujede kupé 310 kilometrů, pokud se bude pohybovat jen ve městě, zvýší se toto číslo o dalších 50 kilometrů. Obě nápravy dostaly nezávislé zavěšení s dvojitými lichoběžníky. 20palcová kola obouvají pneumatiky Michelin Pilot Supersport s rozměrem 245/35 vpředu a 305/30 vzadu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy