V zimě jezdíme opatrněji, tedy i méně platíme

zajímavost | foto: Continental

Klesající teploty dokážou na silnicích způsobit nebezpečné situace, zvlášť pokud vytvoří ledovku nebo náledí. O vánočním volnu se navíc na cestu vydávají i takzvaní „sváteční“ řidiči, kteří za volant běžně nesedají, a nemají proto dostatečnou praxi v řízení.

Dalo by se tudíž očekávat, že číslo spojené s nehodovostí v tomto ročním období bude nad ostatními převyšovat. Podle údajů finanční skupiny AXA ale v zimních měsících paradoxně počet pojistných událostí klesá.

„Zjednodušeně můžeme říci, že nejmenší škody připadají na zimu,“ říká za AXU Jitka Basová, vedoucí implementace projektů neživotního pojištění, a na vysvětlenou dodává: „V tomto období vyjíždí na silnice méně řidičů, provoz je tedy slabší. Většina z nich navíc jezdí opatrněji, to znamená, že k případné nehodě dojde v nižší rychlosti. Následky proto bývají mírnější.“ Také policejní statistiky hovoří jasně. 

Do pětice měsíců s nejvyšší nehodovostí se v roce 2012 dostal jen jeden zimní. První příčku obsadil říjen (7 694 dopravních nehod šetřených Policií ČR), za ním následovaly prosinec (7 314), červen (7 091), květen (7 028) a srpen (7 001). Průměrná výše odhadnuté hmotné škody loni činila 59 892 korun na jednu nehodu. 

V porovnání s rokem 2011 ovšem nejvíce vzrostly únorové havárie, a to o 28 %. Co bychom tedy měli dělat, abychom riziko autonehody v zimě snížili na minimum? „Dodržovat pravidla bezpečné jízdy v zimním počasí,“ shrnuje Jitka Basová a prozrazuje, o jaké kroky se jedná.

Nazuté zimní pneumatiky – číslo jedna, bez kterého se neobejdete. Nejen, že jsou zimní pneumatiky ze zákona povinné, ale podstatně zvyšují stabilitu vozidla a zkracují brzdnou dráhu při nízkých teplotách. 

Sněhové řetězy – nezbytný pomocník pro jízdu na horách 

Škrabka na led a námrazu – okna v autě musí být před jízdou patřičně očištěna, aby byl výhled na vozovku dostatečný. Nezapomeňte si proto do přihrádky umístit škrabku. Nečekaná námraza vás už nikdy nezaskočí.

Ze stejného důvodu jistě oceníte i rozmrazovač oken a zámků.

Do ostřikovačů a chladiče nalijte nemrznoucí směs.

Základem je ale opatrnost. 

Platí, že v zimě byste měli více než kdy jindy dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a povolenou rychlost. Pod sníh nevidíte, a snadno se tak můžete dostat do situací, které nečekáte. Ať už jde o smyk, v jehož případě byste neměli nikdy šlapat na brzdu a naopak volantem vždy točit do protisměru, nebo uvíznutí ve sněhových závějích. Kluzká silnice nejčastěji číhá u vodních ploch, zalesněného úseku či na mostě, závěje lze ale potkat kdekoliv.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy