Vybíráme ojeté auto

Autobazary | foto: Auto ESA

V první řadě si musíme ujasnit, k čemu auto hodláme využívat. Možností je celá řada od rodinných vozů, přes malá nákupní auta do města, po silné vozy do terénu.

Kromě výběru typu vozidla vás při nákupu ojetiny čeká i nelehký úkol volby správného autobazaru. Poradíme vám i s tím.

Správný typ auta

Při nákupu rodinného auta vás musí zajímat především jeho bezpečnost a současně dostatečná velikost vzhledem k počtu dětí, psů a dalšího nákladu. Pokud jde o bezpečnost, nejde jen o bezpečnostní pásy, airbagy a deformační zóny, ale i o tzv. prvky aktivní bezpečnosti. Mezi ně patří vedle brzd, přesného řízení a kvalitních tlumičů i elektronické systémy jako ABS, ASR, EBA nebo ESP. Při výběru se proto vyplatí hledět jak na moderní výbavu v podobě bezpečnostních systémů, tak na výsledky Euro NCAP crash testů.

Pokud sháníte vůz na popojíždění po městě, nákupy a běžné pochůzky, poohlédněte se po typu auta, které si vysloužilo přezdívku „nákupní taška“. Tato auta jsou malá, takže je snadno zaparkujete i na zaplněném parkovišti. Jejich další výhoda je v malých pořizovacích i  provozních nákladech. Vyznačují se totiž všeobecně menší spotřebou, pokud je držíte dál od dálnice.

Kdo chce auto na delší cesty a aby obstálo i v horském terénu našeho pohraničí nebo nedalekých Alp, musí sáhnout po silnějším voze. Pro vás se jednoznačně hodí kategorie automobilů SUV. Většinou jsou vybavené náhonem na všechny 4 kola a silným motorem. Proto se hodí např. k tahání přívěsů a karavanů. Na delších cestách oceníte i dostatek prostoru jak pro náklad, tak pro cestující. Tato auta se ale vyznačují vyšší spotřebou a pochopitelně i vyšší pořizovací cenou.

Ideální autobazar

V nabídkách autobazarů se běžně setkáte se všemi zmíněnými typy vozů. Často tak kupující řeší další problém a tím je výběr autobazaru. Pak je čas poohlédnout se po recenzích na jednotlivé prodejce ojetých vozů. Např. zkušenosti s Auto ESA si můžete přečíst přímo na stránkách tohoto autobazaru a zjistit, jak jsou zákazníci spokojení nejen s nákupem, ale i jednotlivými zaměstnanci na prodejnách.

Kvalitní autobazar vám nabídne i další služby a pomocnou ruku s výběrem vhodného vozu např. formou recenzí. Auto ESA se opět zaměřuje i na takový typ služeb zákazníkům.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy