Honda Civic - nová generace dorazila do Česka

Civic | foto: Honda

Devátá reinkarnace Civicu bude od března k mání i na našem trhu. Pojďme se na něj tedy podívat zblízka.

Osmá předchozí generace přinesla designovou revoluci, ta nová její tvary rozvíjí. Je tak nějak víc boubelatá. Prodejní čísla Civicu nebyla nikdy nijak ohromující, nový model se to pokusí zvrátit. Má šanci proti našlapané konkurenci v nižší střední třídě?

Rozhodujícím faktorem prodejního úspěchu, zejména na našem trhu, je cena. Civic Mk.9 startuje se stokoňovou motorizací 1,4 ve výbavě S na 379.900 Kč. Tak třeba Focus stojí nyní v akci ve srovnatelné verzi 1,6 (105 koní) Trend o 40 tisíc Kč méně, srovnatelný Golf 1,2 TSI (105 koní) ve výbavě Trendline v pětidveřové verzi je o 31 tisíc Kčdražší. K dobru Civicu lze přičíst použití šestistupňové manuální převodovky, tu má i uvedený Golf naopak Focus ve zmíněné verzi má pouze pětistupňovou skříň. Bohužel základní výbava Civicu není jeho silnou stránkou, chybí v ní i takové prvky jako klimatizace nebo autorádio. Naopak bezpečnostní výbava obsahuje vysoký standard - šestici airbagů, ABS i EBD.

Zájemcům nabídne Honda pro Civic zpočátku trojici motorizací. Dvě benzinové 1,4i-VTEC (100 koní) a 1,8i-VTEC (142 koní), pro vyznavače nafty bude přichystán agregát 2,2i-DTEC (150 koní). Všechny motorizace budou nabízeny v kombinaci s šestistupňovým manuálem, pro silnější zážehový motor bude možné volit pětistupňový automat. Kompletní nabídku agregátů lze volit s výbavami S, Comfort a Sport. Mimo základní čtrnáctistovku lze objednat vrcholnou verzi Executive.

Oproti předchůdci nový Civic o kousek povyrostl, na délku o 45 mm a do šířky o 5 mm. Zvětšil se i zavazadlový prostor z 415 na 477 litrů. Interiér se nese v podobném duchu jako u "osmičky".

Příští rok by měl nabídku doplnit slabší naftový agregát 1,6i-DTEC o výkonu 120 koní. Pětidveřový hatchback později doplní praktické kombi. Vzniknout by měla i sportovní varianta Type-R.

CENÍK

 

Tip: Podívejte se také na náš Velký přehled ženevských novinek!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy