Co udělat po koupi ojetého vozu? Tyto kroky by měly být samozřejmostí

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 6. listopadu 2018, 12:05 Google+

Koupě ojetého vozu je vždy spojena s riziky, které majitelé nových automobilů řešit nemusí. Řadě z nich se dá předejít pečlivému výběru, ovšem v některých případech nemáme jinou možnost, než z nároků slevit. Jak tedy postupovat po koupi automobilu, abychom měli s jeho provozem co nejméně starostí? Pojďme se podívat na několik užitečných bodů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Trh s ojetými automobily je obrovský a nabízí tak řadu možností. Někdo si zde pořídí svůj první automobil, jiní si zde plní sny o voze prémiové třídy, který by si jako nový nemohli dovolit. Současně se však ke koupi vozu „z druhé ruky" vztahuje řada dalších kroků, rizik a úskalí, která majitelé nových automobilů řešit nemusí.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: youtube.com

Co je tedy potřeba udělat po pořízení ojetého vozu? Důkladná kontrola, ideálně s mechanikem, by měla proběhnout ještě před podpisem kupní smlouvy. Ani po pořízení vozu však práce nekončí. Jak upozornil web CarFromJapan.com, majitelé ojetých vozidel by rozhodně neměli opomenout ani následující kroky:

Vyřídit papírování

Hned prvním krokem by mělo být vyřízení veškerého papírování a právních formalit, mezi které patří převod vozu, sjednání pojištění či připojištění nebo úhrada všech poplatků. Pokud ale kupujete vůz od autobazaru, existuje velká šance, že vám s těmito formalitami prodejce pomůže.

Najít a opravit menší problémy

Jakmile máte vůz doma, je vhodné zaměřit se na veškeré drobnosti, které vyžadují pozornost. Ať už jde o výměnu prasklých žárovek, čištění interiéru nebo doplnění chybějících drobností v příslušenství. Zkrátka všechny drobné opravy, které zvládnete bez pomoci a s minimem úsilí. Jakmile totiž začnete vůz používat, je velice pravděpodobné, že už se k nim nedostaneme.

Svěřit vůz důvěryhodnému mechanikovi

Pokud jste vybírali vůz skutečně pečlivě, pravděpodobně jste si s sebou vzali k jeho prohlídce i zkušeného mechanika. Nezapomínejte ale ani na prohlídku po koupi automobilu, která bude bezesporu důkladnější a váš mechanik bude mít lepší prostor k odhalení méně patrných problémů. Navíc můžete mechanika požádat i o provedení prací z následujících bodů.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Výměna kapalin a filtrů

Po koupi ojetého automobilu se vyplatí provést výplach, doplnění nebo výměnu všech provozních kapalin. Nenechte se uchlácholit tvrzením o nedávné výměně oleje a raději ji proveďte znovu a to s použitím kvalitních olejů. Stejně tak nepodceňujte stáří a stav chladící kapaliny, při jejíž výměně můžete rovnou provést výplach celého chladícího okruhu. Během pohybu v motorovém prostoru také nezapomeňte znovu zkontrolovat jakékoliv případné úniky.

Důkladná prohlídka brzd

V předchozím bodě jsme úmyslně vynechali ještě jednu důležitou kapalinu, kterou je kapalina brzdová. Ta má zásadní vliv na správnou funkci brzd a tak nemusí být na škodu provést ani její výměnu. Spolu s tím se doporučuje provést i kompletní kontrolu brzd na obou nápravách a případně provést výměnu dosluhujících dílů. Vzhledem k důležitosti brzd ale doporučujeme svěřit tyto práce skutečným odborníkům.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Výměna filtrů

Pokud jste vyměňovali motorový olej, je pravděpodobné, že jste spolu s ním vyměnili i olejový filtr. Vaší pozornosti by však neměly uniknout ani filtry zbývající. Kabinový filtr výrazně ovlivňuje kvalitu vzduchu v interiéru, vzduchový filtr kvalitu a množství vzduchu nasávaného do motoru a filtr palivový se stará o zachycení drobných nečistot v palivu, které by mohly poškodit motor.

Kontrola pneumatik

Jediná věc, která zajišťuje kontakt mezi vozovkou a automobilem, je pneumatika. Pokud jste si tedy nezkontrolovali její stav před koupí, rozhodně tak učiňte nyní. Kromě stavu ojetí si zkontrolujte i jeho rovnoměrnost, kdy byla pneumatika vyrobena, zda je na voze pneumatika správných rozměrů a a na jaký tlak by měla být nahuštěna. To všechno totiž může zásadním způsobem ovlivnit jízdní vlastnosti vašeho vozu.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Dekra

Profesionální čištění

Řada lidí sice myslí po koupi vozu na údržbu techniky, ovšem málokoho už napadne nechat vůz vyčistit. Nikdo z nás přitom netuší, co všechno předchozí majitel ve vašem novém voze prováděl a co všechno zde po něm zbylo. Pro pocit maximální čistoty proto doporučujeme vůz poctivě vydrhnout, případně si za to připlatit u profesionálů. Ti totiž vědí na co se zaměřit a navíc používají techniku a speciální přípravky, které zajistí vynikající výsledky.

Pročtení uživatelského manuálu

Knížkou s nápisem „Uživatelský manuál" je z výroby vybaven snad každý automobil, ovšem málokterý motorista jí kdy otevře. Pokud ale chcete svůj vůz poznat a vědět jak reagovat v případě poruchy, kde co najít a jak správně postupovat při opravě, rozhodně doporučujeme si tuto knížku prolistovat. A pokud vám v autě chybí, zkuste kontaktovat výrobce, případně se podívejte na internetu.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: Auto Kelly

Koupě automobilu bývá radostnou událostí, nenechte si ji proto pokazit podceněním některého z kroku, který je vhodné po koupi automobilu podniknout. Současně na tyto kroky myslete i před koupí vozu a vyhraďte si na ně část vašeho rozpočtu. Pokud bude vůz v dobrém stavu, pravděpodobně vám ještě peníze zbudou. Pokud se ale objeví problémy, je dobré být na ně připraven. 

Vytisknout

Diskuze: Co udělat po koupi ojetého vozu? Tyto kroky by měly být samozřejmostí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Jak se správně připoutat? Prohlédněte si důležité tipy pro děti, těhotné i…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud