Hurikán mu převrátil dům na střechu, zpátky ho dostalo 12 Jeepů Wrangler

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 1. listopadu 2018, 16:40 Aktualizováno 1.11.2018, 16:52 Google+

Před několika týdny zasáhl území USA hurikán Michael, který napáchal obrovské škody. S jeho následky se dodnes potýkají tisíce lidí, kterým pomáhají profesionálové i dobrovolníci. K dobrovolníkům se řadí i organizace BAJA, což je vlastně spolek majitelů Jeepů z oblasti Bay Area. Ti se věnují zejména rozvoru potravin a zásob do odlehlých oblastí, ovšem před pár dny proměnili své vozy na jeřáb a postavili s nimi převrácený dům zpět na základy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Členové Bay Area Jeep Association - BAJA se vydali na pomoc obětem hurikánu Michael (Facebook / Bay Area Jeep Association - BAJA)

Členové Bay Area Jeep Association - BAJA se vydali na pomoc obětem hurikánu Michael (Facebook / Bay Area Jeep Association - BAJA) | foto: facebook

Sdílejte článek

Dereck a Andrea Clifton, pár žijící ve floridském Panama City, patří ke stovkám lidí, kterým vzal hurikán Michael střechu nad hlavou. Oběma se sice podařilo uniknout před hurikánem do Mississippi, ovšem jejich dům skončil po náporu větru o rychlosti až 241 km/h převrácený na střeše.

Když se vrátili zpět z Mississippi, čekal na ně pohled hrůzy. V domě, který ležel na střeše a zavalil minimálně dva automobily, totiž zůstaly spousty jejich osobních věcí. Bylo tedy jasné, že budou muset někomu zaplatit, aby dům opět vrátil zpátky „na základy."

Jak vypověděl Dereck v rozhovoru pro Jalopnik, v domě zůstala řada nenahraditelných věcí, ke kterým měl hluboký vztah - například rodinné fotografie a další rodinné poklady. Navíc bylo nutné dům připravit na odstranění z pozemku, aby mohl začít se stavbou nového. Náklady na převrácení a odtažení domů si spočítal na cca 12 000 dolarů, tedy cca 272 000 Kč.

Ještě před najmutím profesionální firmy se však Dereck svěřil se svým problémem jednomu ze svých přátel. Ten pak oslovil své přátele z Jeep klubu BAJA a zeptal se jich, zda by se nechtěli pokusit společnými silami dostat dům zpátky na základy. A výsledek můžete vidět na videu dole v článku.

Reakce lidí z BAJA klubu byla svižná a během minulého týdne se na pozemku objevilo cca 30 lidí, kteří přijeli s více jak tuctem Jeepů, jak uvedl Johnathan Jones, prezident BAJA klubu, v rozhovoru pro Jalopnik. Už předtím se totiž lidé z BAJA klubu snažili pomoci obětem hurikánu Michael například tím, že do nedostupných oblastí vozili svými Jeepy potraviny, vodu, oblečení a další zásoby.

Před samotným pokusem dostat dům zpátky na základy proběhl malý bezpečnostní briefing, poté se cca 10 až 12 Jeepů postavilo před dům a pomocí kurt byla uchycena lana navijáků k rámu převráceného domu. Když pak všechny navijáky zabraly, dům se prý dal až s překvapivou lehkostí do pohybu. Celá operace navrácení domu na základy tak trvala cca jen 8 minut.

zdroj: youtube.com

Pomoc lidí z BAJA Jeep klubu tím ale rozhodně neskončila. Poté ještě pomohli manželskému páru s vynášením věcí z trosek a jejich úklidem do přístřešku. Manželé sice během hurikánu přišli o mnoho cenností, včetně dokladů a osobních věcí, ovšem pozitivní zprávou je, že již získali povolení ke stavbě domu nového.

Lidé z BAJA klubu nechtěli za pomoc ani cent a tak Dereck nakonec zaplatil jen 2 500 dolarů za odstranění trosek starého domu. Celá událost v něm zanechala hodně silné pocity a také touhu jednou si Jeep pořídit a stát se členem podobného společenství, které se snaží pomáhat bez ohledu na rizika. Nyní ho sice čekají velké investice do nového domu, ale časem se mu třeba jeho sen splní.

Johnathan Jones, prezident BAJA Jeep klubu, pak v rozhovoru pro Jalopnik uvedl, že mnoho členů klubu pomáhalo i jinak. Někteří odtahovali spadané stromy z cest, jiní ubytovali ostatní členy klubu, kteří během hurikánu také přišli o střechu nad hlavou. Jedním z nich je i samotný Johnatan, který spolu s dalším necelým tuctem lidí přišel o svou nemovitost. I tak ale vyrazil ven a snažil se pomáhat:. „Věříme, že život s Jeepem znamená, že si vzájemně pomáháme. Máme už takový žebříček hodnot."

Vytisknout

Diskuze: Hurikán mu převrátil dům na střechu, zpátky ho dostalo 12 Jeepů Wrangler

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Toyota Yaris GRMN

TEST: Toyota Yaris GRMN - Auto, které vás připraví o papíry!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud