Ztráta či krádež registrační značky? Na další jízdu raději zapomeňte, vyšla by vás draho

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 3. října 2018, 16:31 Aktualizováno 4.10.2018, 14:33 Google+

Registrační značky jsou nezbytným doplňkem každého automobilu, bez kterého nemáme na silnicích co pohledávat. V opačném případě totiž řidiči bez registrační značky hrozí nejen vysoká pokuta, ale také možnost zákazu řízení. Co ale dělat v momentě, kdy vám značku někdo ukradne, nebo vám z vozu odpadne během jízdy?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Státní poznávací značka, ilustrační foto

Státní poznávací značka, ilustrační foto | foto: INCORP images

Sdílejte článek

O nezbytnosti registrační značky nejspíš každý ví, málokdo už si ale uvědomuje jakému riziku se vystavuje, když ve voze s chybějící značkou vyjede na silnice. Pokud si ho totiž všimnou policisté, rázem může být o několik tisíc korun lehčí a v nejhorším případě se může dokonce rozloučit s řidičským oprávněním až na jeden rok.

Samotná krádež registrační značky působí na většinu lidí jako naprostý nesmysl, neboť tenký kousek plechu má naprosto mizivou hodnotu a její krádež by policisté nejspíše řešili jako přestupek. Výjimkou by byla jedině krádež značek na přání, kde hodnota tabulek překračuje hodnotu 5 000 Kč a stává se tak trestným činem.

I v případě odcizení obyčejných registračních značek však neodkládejte urychlenou návštěvu policie, která vám může ušetřit další nepříjemnosti. Ukradené registrační značky totiž bývají častým doplňkem lidí, kteří se pohybují na hraně zákona. Brzy by se tak vaše fotografie mohly objevovat na fotografiích z rychlostního měření nebo na záznamech z čerpacích stanic, kde by mohly být zneužity v jednom z mnoha případů ujetí bez placení.

Policisté vám po sepsání záznamu vystaví potvrzení o krádeži, se kterým se můžete vzápětí vydat na magistrát nebo obecní úřad s rozšířenou působností. Rozhodně ale neriskujte cestu autem bez značek - raději zvolte jiný automobil, případně hromadnou dopravu. S sebou si samozřejmě nezapomeňte vzít malý a velký technický průkaz a doklad totožnosti. 

Úředníci z registru vozidel s vámi vyplní záznam, značky zablokují a na místě vám vystaví nové. Připravte se ale, že za dvojici tabulek zaplatíte 450 korun. Jedině po absolvování tohoto kolečka a nasazení nových registračních značek budete moci znovu vyrazit na silnice. Nezapomeňte také kontaktovat svou pojišťovnu, která vám bude muset vystavit novou zelenou kartu s aktuální registrační značkou.

Pohled do výroby RZ | zdroj: youtube.com

Pokud by ale někdo s vědomím chybějící registrační značky vyjel na silnice, vystavuje se riziku vysoké sankce. Policisté totiž podobné případy neřeší na místě, ale rovnou je posílají do správního řízení. Tam pak řidiči hrozí pokuta v rozmezí 5 až 10 000 korun a dokonce i možnost zákazu řízení v rozmezí 6 až 12 měsíců.

Může se ale také stát, že značka na vašem automobilu nechybí před jízdou, ale upadne až během jízdy. V takovém případě bude záležet hlavně na přístupu policistům, kterým bude potřeba dokázat, že v momentě vyjetí na silnice ještě auto obě značky mělo. Ideální by bylo mít na to svědky či audio-vizuální materiál, pevně ale věříme, že v případě slušného jednání vám policisté nebudou dělat potíže. I takové náhody a nehody se na našich silnicích zkrátka dějí.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

V takovém případě budete muset odstavit svůj automobil (rozhodně nepokoušejte štěstí a nepokračujte v jízdě) a opět vás bude čekat výlet na registr vozidel, kam si opět budete muset přinést velký i malý technický průkaz, občanský průkaz a případně i poškozenou či zbylou tabulku registrační značky. Značku vám opět vydají na počkání a poplatek bude činit stejných 450 korun - 200 Kč za každou tabulku a 50 Kč správní poplatek.

Dalším případem, kdy by vám jízda bez registrační značky mohla projít, jsou případy krajní nouze či nutné obrany. V obou případech je ale nutné důsledně zvážit, zda situaci nelze řešit jinak - bez porušení zákona. Pokud bychom totiž situaci vyhodnotili mylně, budeme za své skutky plně odpovědní.

Vytisknout

Diskuze: Ztráta či krádež registrační značky? Na další jízdu raději zapomeňte, vyšla by vás draho

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Zavedení WLTP srazilo prodeje o desítky procent, propadu se nevyhnula ani Škoda

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud