Výroba modelu ŠKODA OCTAVIA v Mladé Boleslavi (6:55) | video: Škoda Auto

V závodě společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi denně vzniká 1150 exemplářů. Česká automobilka montážní linku nedávno modernizovala, v rámci rozsáhlé přestavby vytvořila předpoklady pro to, aby tu vedle modelu OCTAVIA souběžně z linky denně sjíždělo až 350 vozů ENYAQ iV. Tímto způsobem může ŠKODA AUTO naprosto pružně reagovat na poptávku po jednotlivých modelových řadách. Ve výrobě automobilka intenzivně sází na pomoc moderních robotů. Ty převezmou práce, které jsou po zaměstnance fyzicky náročné, a tím přispívají ke zlepšení ergonomie na pracovištích.

Paralelní výroba vozů s konvenčním spalovacím motorem na bázi modulární platformy (MQB) a modulární elektrifikované platformy (MEB) na jedné montážní lince je v rámci celého koncernu jedinečná. Rozsáhlá příprava mimo jiné spočívala v úpravě konstrukce budovy a technologií pro dopravu dílů tak, aby vyhovovaly hmotnosti vozů s čistě bateriovým elektrickým pohonem a montovaných komponentů. Celková investice do nutných stavebních úprav dosáhla výše přes 800 milionů korun (32 milionů eur).

Dosud bylo v hlavním výrobním závodě společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi vyrobeno více než 7,1 milionu vozů řady OCTAVIA. Počátky tohoto modelu sahají až do roku 1959. V polovině devadesátých let byla zahájena výroba první novodobé generace modelu OCTAVIA – prvního modelu značky ŠKODA, kompletně vyvinutého pod křídly koncernu Volkswagen.

– AutoRoad.cz

reklama