Audi se pochlubila novým závodním motorem, 2.0 litrový čtyřválec nabízí přes 610 koní

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. března 2019, 16:52 Google+

Od sezony 2019 budou závodní vozy kategorie Class 1 oblíbeného mistrovství cestovních vozů poháněny moderními a velmi hospodárnými přeplňovanými motory. Dvoulitrový čtyřválec závodního vozu Audi RS 5 DTM dosahuje nejvyššího výkonu více než 610 k. Prostřednictvím funkce „Push-to-Pass“ mohou jezdci krátkodobě obdržet dokonce 30 k navíc.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dvoulitrový čtyřválec pro Audi RS5 DTM ukrývá výkon přes 610 koní

Dvoulitrový čtyřválec pro Audi RS5 DTM ukrývá výkon přes 610 koní | foto: Audi

Sdílejte článek

Vývoj nového závodního motoru Audi trval dva a půl roku a zahrnoval 1000 hodin testů ve zkušebnách, aby byl 4. května připraven na svůj první ostrý start na Hockenheimringu. „Naši jezdci byli z prvního testu naprosto nadšeni,“ říká šéf divize motoristického sportu Audi Dieter Gass. „Přechod od atmosférické jednotky V8 k přeplňovanému motoru je důležitý nejen kvůli výkonu, který je o 100 k vyšší. V DTM budeme nyní jezdit s velmi hospodárným motorem, který v rámci koncernu používáme ve velmi mnoha sériově vyráběných vozech.“

Nová pravidla DTM Class 1 sází na maximální hospodárnost. Stejně jako v sériové výrobě je cílem získat maximum z každé kapky paliva, a to prostřednictvím vysokého kompresního poměru a velmi dobré účinnosti. V DTM je množství paliva omezeno na 95 kilogramů za hodinu. „To zní jako velmi mnoho, ale s ohledem na výkony, přesahující hranici 610 k, to ve skutečnosti mnoho není,“ říká Ulrich Baretzky, vedoucí vývoje motorů v divizi Audi Motorsport. „Motor DTM má extrémně nízkou specifickou spotřebu, pohybující se již v oblastech, které byly dříve typické pro vznětové motory. Z hlediska hmotnosti a lehké konstrukce – s cílem snižovat emise CO2 – ukazujeme několik inovací, u nichž doufáme, že se v budoucnosti dostanou také na silnice – stejně jako první motory TFSI z Le Mans a TDI.“

Kompaktní čtyřválec s přeplňováním turbodmychadlem a přímým vstřikováním benzinu (TFSI) má hmotnost pouhých 85 kilogramů, což je téměř polovina hmotnosti atmosféricky plněného vidlicového osmiválce, který byl dosud používán v DTM. Díky tomu se snížila pohotovostní hmotnost závodního vozu Audi RS 5 DTM pod 1000 kilogramů. Výkonová hmotnost je tak jen 1,6 kg/k.

Motor DTM musí stejně jako dosud vydržet celou sezonu. To odpovídá ujetí 6000 kilometrů. „Formát DTM je velkou výzvou,“ říká Stefan Dreyer, vedoucí vývoje pohonu v divizi Audi Motorsport. „Velký počet ujetých kilometrů, rozdělený mezi mnoho krátkých závodů, představuje drsné podmínky. Navíc je nutné zohlednit skutečnost, že čtyřválcový motor má zcela odlišnou charakteristiku kmitání než V8. To byla při vývoji motoru, ale i pro naše zkušebny, obrovská výzva.“ Více než 100 k výkonu navíc a také vyšší točivý moment znamenají ještě vyšší zatížení kompletní poháněcí soustavy.

Jezdec může stisknutím tlačítka, prostřednictvím tzv. systému „Push-to-Pass“, krátkodobě dosáhnout ještě vyššího výkonu, například při předjíždění. Obtokový ventil restriktoru průtoku paliva FFR (Fuel Flow Restrictor) umožňuje po dobu 5 sekund dodávat do motoru o 5 kg paliva za hodinu více, což má za následek zvýšení výkonu o cca 30 k.

Závodní vozy DTM jezdí na běžný vysokooktanový bezolovnatý benzin, prodávaný na veřejných čerpacích stanicích (Natural 98). To usnadní přenos inovativní techniky z motoristického sportu do sériové výroby. Motor je navíc připraven pro použití alternativních paliv (E-Fuel), které umožňují extrémně ekologický provoz mimořádně hospodárných spalovacích motorů.

Vysoká účinnost a nízká spotřeba paliva patří v DTM mezi faktory, které zásadním způsobem rozhodují o úspěchu. Jezdec, který může nastoupit na start s menším množstvím paliva v nádrži, a tím i s nižší hmotností, má oproti soupeřům automaticky výhodu.

zdroj: youtube.com

Audi má s přeplňovanými motory v motoristickém sportu bohaté zkušenosti, od legendárních vozů quattro až po úspěšné prototypy pro vytrvalostní závody v Le Mans. Na tomto základě bylo nově zkonstruováno všech 2000 dílů motoru DTM. Kompaktní řadový čtyřválec je v Audi RS 5 DTM uložen vpředu podélně. Turbodmychadlo, vytvářející maximální plnicí tlak 3,5 baru, je umístěno na pravé straně vozidla a systémem ALS (Anti Lag System) je udržováno ve vysokých otáčkách i v situacích, kdy jezdec uvolní pedál plynu. Jako umělecké dílo ční v motorovém prostoru vzhůru sběrné výfukové potrubí, které se při maximálním zatížení rozžhaví do červena. Motor dosahuje nejvyšších otáček 9500 min-1.

Vytisknout

Diskuze: Audi se pochlubila novým závodním motorem, 2.0 litrový čtyřválec nabízí přes 610 koní

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Boss Hoss Lamborghini (Facebook/Boss Hoss Cycles Germany)

Motorka křížená s Lamborghini? Tahle výstřední hračka ukrývá V8 a 445 koní

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud