Vysokorychlostní pneumatiky Barum

ar1, 23. července 2003, 23:54 Google+

S celkovým rozvojem motorizace a modernizací automobilového parku se i u nás každoročně zvětšují počty automobilů,...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

které jsou schopny dosahovat nejvyšších rychlostí nad hranicí 210 km/h.

Potvrzují to také statistiky prodejů, podle nichž se v České republice prodalo v roce 2002 přes čtyři tisíce nových vozů s konstrukční rychlostí vyšší než 210 km/h. Dalších několik stovek velmi rychlých automobilů bylo dovezeno obchodně či individuálně jako ojeté. Z uvedeného vyplývá, že u nás jezdí už několik desítek tisíc automobilů této kategorie a jejich podíl na prodejích se rok od roku zvyšuje.
Dosahovaným vysokým rychlostem musí odpovídat rovněž pneumatiky, a to nejen svým technickým stavem, hloubkou dezénu, ale především konstrukcí, která zaručí bezpečnou jízdu a jízdní vlastnosti adekvátní výkonům vozidla. Pro velmi výkonné osobní a zejména sportovní automobily jsou proto konstruovány a vyráběny speciální, velmi kvalitní, tzv. vysokorychlostní pneumatiky. Za vysokorychlostní můžeme považovat pneumatiku označenou některým ze čtyř nejvyšších rychlostních indexů – V, W, Y nebo ZR.
Jednotlivé rychlostní kategorie jsou označovány velkými písmeny, které naleznete na boku pneumatiky za označením rozměru a indexem nosnosti..
kategorie rychlosti V W Y ZR
rychlost 240 270 300 >240

U všech osobních automobilů je nezbytné, aby rychlostní kategorie pneumatik odpovídala jejich nejvyšší dosahované rychlosti. Vyhláška č. 341/2002 Sb., § 21, odst. 1, přímo stanoví, že rychlostní kategorie pneumatik musí být shodná nebo vyšší než je konstrukční rychlost vozidla. Rychlostní kategorie pneumatik tedy nesmí být



nižší než rychlost vozidla. Údaje o typu pneumatik pro dané vozidlo (rozměry i rychlostní kategorie), jsou přesně uvedeny v tzv. velkém technickém průkazu. V praxi to znamená, že např. vozidlo, které má v technickém průkazu zapsanou nejvyšší konstrukční rychlost 193 km/h, musí být vybaveno pneumatikami rychlostní kategorie H (do 210 km/h) a nestačí mít na voze pneumatiky T (do 190 km/h). Podobně je tomu u vozů dosahujících rychlosti např. 212 km/h, které už musí mít pneumatiky třídy V (tedy do 240 km/h). Kontrola toho, zda jsou na automobilu namontovány odpovídající pneumatiky, probíhá v rámci technické prohlídky v STK.
Barum Continental vychází vstříc majitelům rychlých vozidel bohatou nabídkou jak špičkových, tak i cenově atraktivních, vysokorychlostních pneumatik, značek Continental, Uniroyal, Semperit a Barum.
· Continental – ContiSportContact 2 - špičková vysokorychlostní pneumatika pro nejvýkonnější vozy, která je dodávaná pro ráfky od 16“ do 22“, s šířkou až 295 mm a profilovým číslem 55 až 25. Vyrábí se ve všech čtyřech nejvyšších rychlostních kategoriích – V, W, Y a Z.
· Continental – ContiPremiumContact - patří mezi velmi oblíbené, komfortní vysokorychlostní pneumatiky pro širokou škálu výkonných automobilů. Dodává se pro ráfky od 14“ do 19“, s šířkou až 275 mm, profilovým číslem 65 až 50 a v rychlostních kategoriích H, V a W.
· Continental – CrossContact UHP – nová vysokorychlostní pneumatika určená pro automobily s pohonem všech 4 kol, která je dodávána ve 4 rozměrech pro 16“, 17“, 20“ a 22“ ráfky v rychlostních kategoriích H nebo W.
· Continental – Conti 4x4 SportContact – je určena pro rychlá vozidla s pohonem 4x4, ve dvou rozměrech pro 17“ nebo 20“ ráfek, s rychlostní kategorií H nebo ZR.




· Uniroyal – Rainsport 1- jsou uznávané především díky vynikajícím jízdním vlastnostem na mokru. Dodávají se pro ráfky od 15“ do 19“, s šířkou až 275 mm, profilovým číslem 55 až 30 a v rychlostních kategoriích V a W.
· Uniroyal – Rallye 540 - je známá osvědčená pneumatika s velmi dobrými jízdními vlastnostmi na mokru, nabízená v rychlostních kategoriích V a W. Dodává se pro ráfky od 14“ do 16“, s šířkou až 235 mm a profilovým číslem 65 až 40.
· Semperit – Direction Sport - je vlajkovou lodí známé rakouské značky a představuje vysokorychlostní pneumatiku pro sportovní jízdu v kombinovaných podmínkách. Dodává se pro ráfky od 15“ do 19“, s šířkou až 275 mm, profilovým číslem 60 až 30 a v rychlostních kategoriích H, V a W.
· Barum – Bravuris - loňská novinka z Otrokovic a první pneumatika značky Barum pro vozy dosahující rychlostí až 270 km/h. Pneumatika Barum Bravuris už také získala řadu významných mezinárodních uznání v náročných srovnávacích testech. Dodává se pro ráfky od 14“ do 18“, s šířkou až 235 mm, profilovým číslem 65 až 40 a v rychlostních kategoriích H, V a W.
Uvedené vysokorychlostní pneumatiky z nabídky Barum Continental pokrývají prakticky kompletní sortiment nejvýkonnějších osobních a sportovních automobilů současné produkce. Kromě jejich prodeje pro náhradní potřebu je významné i jejich použití pro první výbavu vozidel předních světových výrobců.

Barum Continental s.r.o.
Vytisknout

Diskuze: Vysokorychlostní pneumatiky Barum

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Golf 5. generace - anotační foto

Volkswagen Golf 5. generace

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud