Lumír Firla chuť do závodění neztratil

Miroslav Vebr, 21. února 2019, 10:00 Google+

Velkým zpestřením české rally scény byly v loňské sezóně starty Lumíra Firly ve dvoukolkách. Jezdec z Orlové měl do té doby minimum zkušeností s vozy s jednou poháněnou nápravou. Loňskou sezónu Lumír rozjel dobře, ale přišel moment, který soutěžní rok předčasně ukončil. Jak je na tom Lumír nyní a zda ho uvidíme letos na tratích erzet, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Lumíre, pojďme na skok na přelom roku 2017 a 2018. V té době ses rozmýšlel, zda usedneš do peugeotu nebo mitsubishi. Co u tebe hrálo hlavní roli?

"Dlouhá léta jsem jezdil v mitsubishi nebo subaru, proto přišla chvíle vyzkoušet i něco nového a volba proto logicky padla na dvoukolku. Hned při prvních testech mě dvoukolka oslovila velmi příjemně, tudíž to byla pro mě velká výzva pokračovat a poprat se s novou technikou."

České soutěže jsi do roku 2018 až na jednu výjimku odjezdil se čtyřkolkami, byla dvoukolka novou motivací?

"Ano, dvoukolka byla pro mne rozhodně obrovskou motivací. Navíc jsem chtěl vyzkoušet, zda udržím krok v nové třídě s mladšími jezdci."

S vozy specifikace R2 jezdí spousta mladých kluků „dravců“, nebyly trošku obavy, že by ses tady ztratil?

"Když koukám jako divák u rychlostní zkoušky, jak se jede dravě a rychle, tak mé obavy byly oprávněné, ale taky vím, že i já dokážu jet taky dravě a rychle. Jen jsem se potřeboval sžít s technikou, a to si myslím, že se mi povedlo velmi rychle."

Navíc do nové sezóny jsi vstupoval s novým spolujezdcem…

"Nevěděl jsem, zda pojedu, takže jsem dal Jurkovi volný výběr, a ten si sehnal dobrého pilota v R5. Po tom, co jsem se rozhodl odstartovat do nové sezony, jsem hledal nového spolujezdce a myslím si, že jsem našel dobrého parťáka."

Jen tak na okraj, víš kolikátý mitfára vedle tebe loni seděl? Bude to tím, že tvá jízda je hodně dravá a spousta mitfárů ji chce zažít?

Prosím tě počkej, musím zavzpomínat… (nastalo půlhodinové mlčení pozn. autora) Myslím si, že v normálním šampionátu sedmý. Když jsem začínal v rally, tak jsem spolujezdce sehnat nemohl, protože jsem skočil hned do WRC a na začátek měl každý obavy. V dnešní době si myslím, že se se mnou každý rád sveze." (Lumír Firla jel první rally v roce 2004 při Rally Šou Modřice se Seatem Cordoba WRC a od tohoto data mu četlo noty 13 spolujezdců)

První start v sezóně 2018 jsi zaznamenal na Valašské rally a hned z toho byl výsledek skoro z říše snů. Být druhý ve dvoukolkách, to jsi asi nečekal…

"Ano, máš pravdu. To jsem ani já nečekal, ale jak říkám, peugeotek mi sedl do ruky a jelo se mi velmi krásně bez jakýchkoliv krizí a stresu. Vždy začínám s rozumem a pomalu a díky tomu přišel i krásný výsledek."

V Klatovech to bylo 5. místo ve třídě 6

"V Klatovech to nebylo úplně podle představ, velikou roli pro mě hrálo počasí, ve kterém jsem si s novou technikou nebyl úplně jistý."

A pak přišel Český Krumlov a s ním senzační vítězství ve dvoukolkách… Ale taky šokující třetí nejrychlejší čas absolutně, kdy jsi porazil i takové jezdce jako například Honzu Kopeckého nebo Filipa Mareše…

"Český Krumlov byl pro mě největší zážitek, co se týče počasí a těžkých podmínek na RZ, ale s přibývajícími kilometry v peugeotu jsem si byl jistější. Když jsem odstartoval do RZ a viděl, co se na trati děje, tak jsme si v kabině řekli: hlavně dojet celí do cíle. V cíli RZ mi můj spolujezdec Jakub nahlásil, že jsme měli skoro o minutu lepší čas než kluci v naší třídě a daleko větší překvapení přišlo při zjištění, že jsme absolutně třetí v dané RZ."

S těmito výsledky jsi musel být maximálně spokojený….

"Při vstupu do sezony jsem absolutně neočekával takové pěkné výsledky, ale v hloubi duše závodníka jsem je chtěl."

Pak ale přišel moment, jenž hodně ovlivnil tvé další starty v sezóně. Co se přihodilo?

"Nic lepšího mě nenapadlo, než si koupit motorku, a to se mi stalo osudným."

Jak jsi na tom nyní po zdravotní stránce?

"Zdravotní stránka je každým dnem lepší a v sezoně 2019 bych se chtěl svézt."

Důležitá otázka: svrbí tě ruce po soutěžním volantu?

"Hloupá otázka, Mirku, samozřejmě mě svrbí ruce, těším se, až si sednu do závodního auta."

Jak trávíš zimní přestávku?

"Asi jako každý. Užívám si krásné zimy a nabírám síly do nové sezony."

Plánuješ sezónu 2019? Kde a s čím tě uvidíme?

"V sezoně 2019 plánuji starty na okruzích v BMW a v rally plánujeme alespoň dva starty, ale nevím, jestli malé nebo velké a s jakou technikou."

 

Vytisknout

Diskuze: Lumír Firla chuť do závodění neztratil

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

RallyCup Vysoké Mýto

Michal Cibulka: „V Pačejově jsme v kotrmelcích skončili v lese.“

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud