Kia představila koncepty SUV Masterpiece a Signature, dočkáme se jich i v Evropě?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 28. března 2019, 10:02 Google+

Na právě probíhajícím autosalonu v domovském Soulu představila automobilka Kia hned dva působivé koncepty SUV. Koncept velkého a prémiového SUV Masterpiece ukazuje podobu nové generace Mohave, zatímco menší SUV Signature by se mohlo stát předobrazem kompaktního SUV, které by mohlo být uvedeno na světových trzích.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kia Masterpiece

Kia Masterpiece | foto: Kia Motors

Sdílejte článek

Automobilka Kia je na jihokorejském autosalonu v Soulu jako doma a tak není divu, že si připravila premiéru hned dvou zajímavých konceptů. Tím prvním je očekávaný nástupce velkého prémiového SUV Mohave, který dostal jméno Masterpiece. Tím druhým pak koncept kompaktního SUV Signature, které by se brzy mohlo proměnit v další produkční SUV pro globální trhy. Co tedy o jednotlivých modelech víme?

Kia Masterpiece

Začněme u většího a exkluzivnějšího konceptu. Ačkoliv Kia poměrně nedávno představila model Telluride, velké a prémiově působící SUV, které by mělo zaujmout především na americkém trhu, model Mohave evidentně neodepsala. Ten automobilka kromě domovského trhu nabízela ještě v Číně nebo USA, kde byl však nabízen pod označením Borrego.

První informace o testování prototypů nového Mohave se objevily již začátkem roku, nicméně nyní vidíme první tvary konceptu. Na ten je automobilka evidentně značně pyšná, což je vidět jak z názvu Masterpiece (v překladu umělecké dílo), tak z designu.

Ten působí svalnatě, dominantně a přesto moderně a luxusně, čemuž napomáhá i nová podoba charakteristické přední masky označované jako „Tiger nose." Ta nově maže hranice mezi mřížkou chladiče a světlomety, které se v podobě menších LED elementů rozprostírají po celé její šířce. V krajích jsou pak umístěny hlavní světlomety se čtveřicí LED reflektorů.

Výrazný světelný design se objevuje i v zadní části, kde můžeme vidět LED zadní svítilny, obří třetí brzdové světlo a také podsvícený nápis Mohave. Tento detail je poměrně zajímavý, neboť na přední i zadní části vozu zcela nahrazuje známé logo Kia. Chce snad automobilka vytvořit vlastní odnož zaměřenou na prémiové vozy, třeba v podobě SUV, jako to dříve udělala Toyota s Lexusem, Honda s Acurou nebo Nissan s Infinity?

Nezbývá, než se nechat překvapit. Vzhledem k tomu, že koncept má silně začerněná skla se však dá předpokládat, že interiér ještě není hotový a do formy produkčního modelu zbývá novému Mohave ještě nějaký ten pátek.

zdroj: facebook

Kia Signature

U konceptu Signature má však člověk pocit, jako by se díval na téměř hotový produkční model. A tím se vlastně Kia netají ani v tiskové zprávě. Koéncept Signature navazuje na koncept Kia SP, který byl představen v minulém roce na Auto Expo v indickém Dillí. Automobilka ubrala na extravagantnosti, přidala na praktičnosti a vůz tak vypadá připraveně na silnice.

Produkční model konceptu Signature by měl opět cílit na mladší generace a takzvané „udavače trendů." Už samotný koncept v sobě kombinuje poměrně moderní a výrazný design, který by měl být doplněn i moderními technologiemi a technikou. Chybět by tak neměly třeba přední i zadní LED svítilny, přičemž přední budou opět propojeny maskou ve stylu „Tiger nose."

Design tohoto konceptu by měl ovlivnit i budoucí modely Kia na světových trzích, na čemž rozhodně nevidíme nic špatného. Jediné, co nás celkem mrzí, je použití falešných koncovek výfuků v zadním nárazníku. Chápeme snahu automobilky o vytvoření sportovního dojmu, který rozšíří paletu potencionálních zájemců, nicméně u podobných modelů typu SUV už to spíše zamrzí.

Každopádně na produkční variantu, která by se měla světu představit ještě v tomto roce, se rozhodně těšíme.

Vytisknout

Diskuze: Kia představila koncepty SUV Masterpiece a Signature, dočkáme se jich i v Evropě?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Seat el-Born

Seat nasedá na vlnu elektrifikace: Do konce příštího roku představí hned 6…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud