Legendární Jawa znovu ožívá! Nádherné retro-novinky vznikají tisíce kilometrů od domova

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 15. listopadu 2018, 17:10 Google+

Společnost Classic Legends, která se rozhodla vrátit slavnou značku Jawa na indický trh, před pár hodinami představila trojici nových modelů Jawa, Jawa 42 a Pérák. Všechny tři modely se vrací k retro-designu, všechny jsou připraveny k produkci a všechny chtějí navodit nostalgickou atmosféru let, ve kterých si Jawa dokázala získat obrovskou přízeň na indickém trhu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
JAWA

JAWA | foto: Classic Legends Pvt. Ltd.

Sdílejte článek

Jawa kdysi představovala významnou značku motocyklů na indickém trhu. Její obliba zde byla dokonce tak velká, že zde začala licenční výroba některých modelů. V průběhu doby však Jawa začala ztrácet technologicky a tak i přes svou spolehlivost a vynikající pověst začala značka upadat. To se ale nedávno rozhodla změnit společnost Classic Legends, součást Mahindry, která dnes představila trojici nových modelů.

První model nese název jednoduše Jawa a svým jednoduchým designem má odkazovat na 60. léta, kdy na indický trh dorazily první motocykly Jawa 250 Typ A. Právě tyhle stroje začaly psát v psát úspěšné kapitoly Jawy na indickém trhu a na tuhle minulost by měla nová retro-Jawa navazovat.

Druhým představeným modelem byla Jawa 42, již trochu modernější motorka, která bude zákazníky lákat hlavně na svůj retro-styl a nižší cenovku. Oproti klasické Jawě sice přišla o trochu toho chromu a historických detailů, přesto věříme v její úspěch zejména u mladších zákazníků.

Poslední novinkou je pak znovuzrozený Pérák. Pořádně stylová motorka naprosto vybočuje z řady a zákazníkům se snaží ukázat, že Jawa nabídne možnost projevit svou osobnost všem. Nový Pérák by měl být prvním motocyklem tohoto typu, který se má začít na indickém trhu vyrábět. Oproti dvěma ostatním Jawám navíc dostal i silnější motor.

Tím se dostáváme k technickým parametrům, které bychom rozhodně neměli vynechat. Designéři cílili hlavně na design, takže motocykly mají svůj typický zvuk a motorům nechybí žebrování typické pro starší vzduchem chlazené jednotky. Ale nenechte se zmást.

Jawa a Jawa 42 dostaly moderní, vodou chlazený jednoválcový čtyřtaktní motor s rozvodem DOHC o objemu 293 ccm. Kořeny tohoto motoru bychom mohli najít u starší jednotky Mahindra Mojo, ovšem podle Classic Legend se jedná o zcela nový motor, jehož vývoj probíhal v Itálii a Indii. Výkon by se měl pohybovat okolo 27 koní a 28 Nm točivého momentu, čímž se nové Jawy stávají přímou konkurencí pro populární motocykly Royal Enfield Classic 350.

zdroj: youtube.com

Jawa Pérák dostala stejný motor, avšak převrtaný na objem 334 ccm. Díky tomu může nabídnout výkon 30 koní a 31 Nm točivého momentu. Pohonné jednotky jsou spárovány s šestistupňovou převodovkou a splňují indickou emisní normu BSES 6, což je ekvivalent EURO-norem přizpůsobený pro podnebí a podmínky na indickém trhu.

Všechny modely dostaly přední teleskopické vidlice. Zadní kolo je u Jawy a Jawy 42 odpruženo pomocí dvojice teleskopických tlumičů, Pérák dostal odpružení zadního kola ve stylu mono-shock. Rozdíly najdeme i u brzd. Všechny modely mají přední brzdu kotoučovou, avšak Jawa a Jawa 42 mají zadní bubnovou, k čemuž se váže i jednokanálové ABS. Pérák má kotoučové obě brzdy a díky tomu i dvoukanálové ABS.

Jawa a Jawa 42 by se měly váhově pohybovat okolo 170 kilogramů a jejich nádrž by měla pojmout cca 14 litrů paliva. Na detaily modelu Pérák si budeme muset počkat.

Záznam živého přenosu představení nových motocyklů Jawa | zdroj: youtube.com

Z trojice modelů je nejlevnější Jawa 42, který má představovat stylovou motorku. Pokud jsme správně pochopili indické ceny, pak by se měla prodávat okolo 155 000 rupií, tedy za necelých 50 000 Kč. Nepatrně dražší bude model nazvaný jednoduše Jawa, jehož cena by se měla pohybovat okolo 52 000 Kč. Nejdražší pak má být znovuzrozený stylový Pérák, jehož produkce má začít později. A cena? V přepočtu cca 60 000 Kč.

Společnost Classic Legends má po celé Indii okolo 105 dealerství a servisních center, kde by měly být nov Jawy vystaveny již od prvního týdne prosince. Od té chvíle by také zákazníci měli mít možnost si motocykly také poprvé otestovat. Před-objednávky však společnost přijímá již nyní a první kusy budou doručovány začátkem ledna 2019.

S dostupností modelu na českém trhu bychom kvůli licenčním záležitostem a odlišným emisním požadavkům příliš nepočítali, přesto bychom všechny tři modely na našem trhu s nadšením uvítali.

Vytisknout

Diskuze: Legendární Jawa znovu ožívá! Nádherné retro-novinky vznikají tisíce kilometrů od domova

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Tesla a její Bioweapon Defense Mode

Ventilace se systémem „Ochrany před chemickými zbraněmi"? V Kalifornii nyní…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud