Revoluce mezi kempinkovými automobily? Grand California nabídne ohromný prostor i koupelnu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 14. srpna 2018, 11:30 Google+

Volkswagen Užitkové vozy vystaví nový model Grand California ve světové premiéře na veletrhu Caravan Salon 2018 v Düsseldorfu, který se uskuteční ve dnech 24. srpna až 2. září. Zcela nově vyvinutý kempinkový automobil vychází z velmi moderní konstrukce modelu Crafter. Volkswagen Užitkové vozy rozšiřuje s modelem Grand California svou nabídku kempinkových vozů o model šestimetrové kategorie, jehož výbava zahrnuje i koupelnu. Kromě velké spací zóny v zadní části vozidla bude model Grand California nabízen také s lůžkem pod střechou pro děti. Nový model bude uveden na trh na jaře 2019.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Grand California - kempinkový automobil postavený na základě modelu Crafter

Volkswagen Grand California - kempinkový automobil postavený na základě modelu Crafter | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

V roce 1988 poprvé představená California na základě modelové řady Transporter je s více než 160 000 prodanými exempláři nejúspěšnějším kempinkovým vozem na světě. Volkswagen Užitkové vozy využil při návrhu koncepce nového modelu Grand California na technické platformě modelu Crafter zkušenosti, získané během tří desetiletí, s výše uvedenou kempinkovou ikonou. Obě modelové řady California budou nabízeny souběžně.

Interiér vykazuje svou svěží přehledností a důmyslnými detailními řešeními vlastnosti, díky nimž se California stala bestsellerem. Zásadně bílé stěny skříní vytvářejí v interiéru modelu Grand California atmosféru světlého, velkorysého prostoru. Přirozené světlo vpouští dovnitř výklopná kempinková okna vzadu i po stranách a velká střešní okna nad dvojitým lůžkem v zadní části a nad obytnou zónou. Všechna kempinková okna jsou vybavena závěsy z plisované tkaniny, které slouží k zatemnění interiéru i jako síť proti nepříjemnému hmyzu. Pro přední část interiéru byl navržen nový koncept zatemnění.

Další součástí sériové výbavy jsou kromě kuchyňského koutu a prostorné koupelny (840 x 800 mm) také praktické detaily, jako je venkovní osvětlení nad posuvnými dveřmi. Život při kempování zpříjemňuje rovněž sériově dodávaná přípojka pro venkovní sprchu (s nastavitelnou teplotou vody) v zadní části vozidla. Elektricky výsuvné schůdky pod posuvnými dveřmi usnadňují nastupování a vystupování. Sériová výbava zahrnuje také dvoudílnou síť proti hmyzu v posuvných dveřích.

Inovativním prvkem je na přání dodávané ovládání reproduktorů v obytné zóně prostřednictvím Bluetooth. Díky tomu lze poslouchat hudbu nezávisle na informačním a zábavním systému pomocí chytrého telefonu, tabletu nebo laptopu.

Model Grand California je vybaven otočnými samostatnými sedadly vpředu a spojitými sedadly pro dvě osoby v obytné zóně. Rodiny s malými dětmi ocení úchyty ISOFIX včetně horního připevňovacího systému Top Tether na sedadlech vzadu. Velký jídelní stůl nabízí dostatek místa pro stolování čtyř osob. Kuchyň je vybavena výsuvnou chladničkou o objemu 70 litrů včetně mrazicího boxu (přístupná i zvenku posuvnými dveřmi), plynovým sporákem se dvěma hořáky, kuchyňským dřezem a různými zásuvkami a sklopnými odkládacími schránkami.

Grand California se od modelu California „T6“ zásadním způsobem odlišuje koupelnou. Kromě toalety a sprchy je koupelna vybavena mimo jiné sklopným umyvadlem, regály s upevněním sprchovacích potřeb, skříní s integrovaným držákem toaletního papíru (nabízí ochranu před vlhkostí), držáky na ručníky a střešním oknem pro ventilaci. Grand California má nádrž na 110 litrů čerstvé vody. Spínače světel budou uživatelé hledat marně, Grand California je totiž sériově vybavena automatickým zapínáním osvětlení senzorem pohybu.

Koncept California XXL | zdroj: youtube.com

Na přání budou kromě lůžka pod střechou včetně integrovaného panoramatického střešního okna nad ním k dispozici také další detaily, jako je přídavná střešní klimatizace v zadní části vozidla, markýza, zadní nosič jízdních kol, kempinkový stůl a kempinkové židle (s uložením v zadních křídlových dveřích). Sériově dodávané plynové topení lze na přání rozšířit o elektrické topení ve spojení s topením na plyn nebo naftu. Nabídka bude zahrnovat také solární zařízení na střechu, satelitní anténu pro příjem televizního vysílání a hotspot LTE WLAN (router).

Grand California bude navíc nabízena s asistenčními, komfortními, informačními a zábavními systémy modelu Crafter. Mezi asistenční systémy patří mj. systém pro detekci překážek před vozidlem „Front Assist“ s funkcí nouzového brzdění City, asistent pro jízdu v jízdním pruhu „Lane Assist“, asistent pro změnu jízdního pruhu „Blind Spot-Sensor“, asistent pro couvání z parkovacího místa „Rear Traffic Alert“, parkpilot s aktivní ochranou boků vozu, parkovací asistent s možností automatického parkování, adaptivní tempomat ACC (automatické udržování bezpečné vzdálenosti od vozidla vpředu) a zadní kamera „Rear View“.

Cestovní automobily, jako je Grand California, jezdí po celém světě. Proto bude Volkswagen Užitkové vozy nabízet tento nový model také s pohonem všech kol (4MOTION). Nově vyvinutá vysoká střecha kempinkové verze byla aerodynamicky optimalizována, aby se zabránilo zvýšení spotřeby paliva.

img-responsive

Jubilejním 100 000. vozem, který byl vyroben v závodě Limmer, je California „Ocean“ (2.0 TSI, 150 kW) s pohonem všech kol 4MOTION, 7stupňovou převodovkou DSG a dvoubarevným lakováním karoserie. | foto: Volkswagen

Z modelové řady California „T6“ byl adaptován koncept dvoubarevného lakování karoserie. Paleta nemetalických barev je tvořena odstíny bílá Candy, stříbrná Reflex a šedá Indium. Dvoubarevné lakování bude možné objednávat v kombinacích barev stříbrná Reflex/šedá Indium, bílá Candy/červená Cherry, bílá Candy/modrá Deep Ocean nebo bílá Candy/metalický lak béžová Mojave.

Volkswagen Užitkové vozy zveřejní více informací o modelu Grand California v průběhu veletrhu Caravan Salon v Düsseldorfu, včetně termínu jeho uvedení na trh a zaváděcích cen.

Vytisknout

Diskuze: Revoluce mezi kempinkovými automobily? Grand California nabídne ohromný prostor i koupelnu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

V nemovitosti určené k demolici a na přilehlých pozemcích se podařilo najít několik historických skvostů

Měl za úkol zdemolovat starý dům, v jeho garáži však našel kus historie

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud