Volkswagen Arteon strčí designem do kapsy i Italy. Uvnitř ale čeká zklamání

ar6, 6. března 2017, 19:57 Google+ Geneva International Motor Show 2017

Od konce Phaetonu Volkswagenu v Evropě tak nějak chyběla reprezentativní vlajková loď. Jistě, je tady Passat, který ale zkrátka pořád je „jen modlou manažerů“. Do Ženevy však německý výrobce přijíždí se čtyřdveřovým kupé Arteon, které je možná nejhezčím lidovým vozem poslední dekády.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Arteon je nejkrásnějším Volkswagenem současnosti.

Arteon je nejkrásnějším Volkswagenem současnosti. | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Loni Volkswagen překvapil Ženevu luxusní limuzínou Phideon, která přímo nahradila Phaeton. Na evropské trhy se ale tato řada v dohledné době nechystá a pozice vlajková lodi tak zůstávala neobsazená. To už neplatí, protože na ženevském stánku německého výrobce bude stát čtyřdveřové kupé, či prémiové gran turismo, jak říká samotný Volkswagen, Arteon. To přímo nahrazuje model CC (ještě před tím Passat CC) a při bližším ohledání zejména interiéru aktuální Passat dost připomíná. Zevnějškem ale boduje daleko víc, tady Volkswagen uhodil hřebíček na hlavičku.

Základem je přední část s maskou, jejíž lamely přímo přecházejí v hlavní světlomety. Ty budou už ve standardu full-LED diodové, nechybí samozřejmě ani diody denního svícení. Opticky jeden celek tvoří maska s nasávacím otvorem, jenž dostal podobně stylizované chromované lamely. Body sbírá také velice elegantní linie střechy, zakončená decentním spoilerem. Zajímavostí je kapota, sahající až k předním blatníkům. Skupinové svítilny jsou pochopitelně také LED diodové, ve vybraných liniích pak k zajímavé grafice přidávají také dynamické ukazatele změny směru jízdy. Paleta barev obsahuje mimo jiné nové odstíny žlutá Curcuma, modrá Atlantic a červená Chili, paleta litých kol startuje u sériových sedmnáctek a končí u dvacítek.


Pod líbivou karosérií najdeme modulární platformu MQB s délkou 4862 milimetrů a rozvorem 2841 milimetrů. Karosérie doplňuje šířku 1871 milimetrů a výšku 1427 milimetrů. To slibuje dostatek prostoru oficiálně pro pět cestujících (pro nohy je vzadu rekordních 1016 milimetrů) a 563 až 1557 litrů zavazadel. Ti si nicméně neužijí zrovna velkou dávku originality. Většinu prvků jsme už tak nějak viděli v Passatu, a to včetně centrálních analogových hodin a protažených výdechů ventilace. Po zajímavém zevnějšku trochu zklamání. Chybět nebude infotainment s dotykovou obrazovkou o úhlopříčce 6,5 až 9,2 palce. Poslední jmenovaná navigace Discover Pro má skleněný design o ovládání gesty. Přístrojovou desku může tvořit 12,3palcový displej. Čalounění bude podle výbavy vyrobeno z látky, Alcantary, kůže nebo kůže Nappa. Na výběr bude několik barevných provedení, a to včetně dekoračních ploch palubní desky.

Motorový prostor si zabere celkem šest jednotek. Základem je 1.5 TSI Evo o výkonu 110 kW (150 k) s manuální šestikvaltem nebo sedmistupňovým DSG (to ale nebude dostupné v Německu). Větší dvoulitr TSI s výkonem 140 kW (190 k) i 206 kW (280 k) dostane vždy DSG a u silnější verze i pohon všech kol. Turbodiesely TDI mají shodný dvoulitrový objem a výkon 110 kW (150 k), 140 kW (190 k) a se dvěma turbodmychadly 176 kW (240 k). Dva slabší mají šestistupňový manuál nebo sedmistupňové DSG (verze s výkonem 190 koní přidává ještě volitelně čtyřkolku), BiTDI dostane DSG a pohon všech kol.

Bezpečnostní výbava zahrnuje poslední generaci moderních asistentů, včetně adaptivního tempomatu, který spolupracuje se čtením dopravních značek a informacemi v navigaci. Dále nechybí varování při vyjetí z jízdního pruhu s reakcí na ostatní vozy, proaktivní ochrana posádky, čtení dopravních značek nebo nouzový asistent s automatickým zatočením do pomalejšího pruhu. V prodeji se Arteon objeví v průběhu letošního roku, vedle standardní výbavy pak nabídne i dvě linie – Elegance pro luxus hledající zákazníky a R-Line pro dynamicky smýšlející jedince.

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen Arteon strčí designem do kapsy i Italy. Uvnitř ale čeká zklamání

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Peugeot 3008

Peugeot 3008 zvítězil v anketě Car of the Year 2017

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud