Kontroverzní vzhled je pryč, nová Panamera napodobuje 911

ar6, 28. června 2016, 22:57 Google+

Před sedmi lety se Porsche s modelem Panamera vydalo do světa luxusních limuzín a navzdory často kritizovanému designu německá automobilka v těžké konkurenci uspěla. Jenže právě rivalové se v posledních měsících posunuli dál, takže Panameře pomalu začínal docházet dech. S aktuálně příchozí druhou generací se však pozice vozu radikálně mění.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Druhá generace Porsche Panamera vyrostla a už není vzhledově tak kontroverzní.

Druhá generace Porsche Panamera vyrostla a už není vzhledově tak kontroverzní. | foto: Porsche

Sdílejte článek

Čtyřdveřové Porsche se poprvé představilo již v roce 1989. Tehdy šlo ale pouze o koncept, jehož vizualizace by nahrávala označení „prodloužená 911.“ Sériová limuzína s typickým logem stuttgartské automobilky přijela až o dvacet let později. A ačkoliv byl design první Panamery často kritizován, zákazníky si i tak model našel velice jednoduše. Jak se totiž někdy říká, na vzhled auto nejezdí, a ve všem ostatním Panamera své konkurenty vyrovnala nebo porazila. Nástupce tak má na co navazovat. První vizuální dojmy z nováčka v segmentu BMW řady 7 nebo Mercedesu třídy S pak napovídají, že by se mohlo jednat dokonce o návrat k onomu konceptu z, pro naši republiku, revolučního roku.

Označení „prodloužená 911“ jsme nepoužili náhodou. Nová Panamera totiž designově staví na prvcích, použitých právě u nedávno omlazeného bestselleru. Příznivci Porsche pak jistě poznají jistou podobnost také s dvojicí 718 Boxster a 718 Cayman. Přední části dominují nová full-LED světla s diodami denního svícení a přepracované nasávací otvory ve tvaru písmene A. Díky nim vůz vypadá, jako by se rozšířil o více než reálných šest milimetrů. Zachována zůstala dlouhá přední kapota, jejíž tvar se dvěma prolisy se ale oproti předchůdci poněkud změnil. Za předními koly je decentní nasávací otvor, z něhož vychází prolis, charakterizující celý profil vozu. Nejmenší kola mají průměru 19 palců, k dostání jsou ale i „dvacítky“ a „jedenadvacítky.“ Tvar střechy se oproti předchůdci změnil, je elegantnější a uhlazenější, kvůli němu pak změnou prošla i boční okna. To zadní je charakteristické svou velikostí a návazností na zbytek elektricky ovládaného víka kufru. Trojdimenzionální LED světla spojená diodami podsvícenou lištou jsou podobná těm u řady 911. Aerodynamiku zlepšuje vysouvací spoiler, stejně jako difuzor se čtveřicí koncovek výfuku (u modelů 4S a 4S Diesel mají tvar kruhu, u verze Turbo lichoběžníku).

Kabina je tím nejmodernějším, co u současných vozů Porsche najdete. Typická je nízká pozice sedadel, sportovní naturel pak umocňuje ještě volant a přístrojový panel. Ten je sdružený kolem centrálního analogového otáčkoměru, po jehož stranách jsou dva sedmipalcové displeje. Další obrazovka má úhlopříčku 12,3 palce a tvoří prakticky celou středovou konzoli. Jedná se o výstup poslední generace infotainmentu PCM, který obsahuje online navigaci, rozhraní Porsche Connect a Apple CarPlay, konektivitu s chytrými telefony nebo hlasové ovládání. Pasé jsou klasické ovládací prvky, alespoň tedy na středovém tunelu. Místo nich jsou dotykové plochy, stejným způsobem se nastavují rovněž výdechy ventilace. Připomínkou analogových časů jsou hodiny na vrcholku palubní desky. Přesunutí dozadu znamená individuální ovládání infotainmentu a klimatizace, která může být na přání čtyřzónová. Zároveň je vzadu také více místa, za což Panamera vděčí o 30 milimetrů delšímu rozvoru náprav. Kufr pojme v základní konfiguraci 495 litrů, zadní sedadla sklopná v poměru 40:20:40 pak odhalí 1304 litrů prostoru. O klimatizaci již byla řeč, mezi dalšími příplatky se objevují také panoramatická střecha, audio Burmester s trojdimenzionálním zvukem, ambientní osvětlení nebo masážní sedadla.

Na rozdíl od Caymanu a Boxsteru se pod kapotou Panamery objeví zatím pouze šesti- nebo osmiválcové motory se dvěma turbodmychadly. Slabší ze dvou benzínových variant je Panamera 4S s 2.9litrovým šestiválcem o výkonu 440 koní při 5650 ot./min s točivým momentem 550 Nm mezi 1750 - 5500 ot./min. Panamera Turbo má ve svých útrobách čtyřlitrový osmiválec o výkonu 550 koní při 5750 ot./min s točivým momentem 770 Nm mezi 1960 - 4500 ot./min. Naftová Panamera 4S Diesel dostala čtyřlitrový osmiválec o výkonu 422 koní mezi 3500 - 5000 ot./min s točivým momentem 850 Nm mezi 1000 - 3250 ot./min. To z něj činí nejsilnější naftové Porsche historie. Všechny tři motory jsou spojeny s osmistupňovým dvouspojkovým automatem PDK, pohánějícím všechna kola. Základem vozu je modulární platforma MSB s délkou 5049 milimetrů, z níž mimo jiné vyplývá také použití nejmodernějších technických řešení. Tříkomorové vzduchové odpružení doplňují adaptivní tlumiče PASM, systém PDCC Sport nebo vektorování točivého momentu. Jízdním vlastnostem prospívá elektromechanické řízení, natáčení zadních kol z modelů 918 Spyder a 911 Turbo nebo příplatkový otočný volič Mode Switch na volantu s režimy Normal, Sport, Sport Plus a Individual. Odezvu motoru ještě zvýší tlačítko Sport Response na středovém tunelu.

Technické údaje

  4S Turbo 4S Diesel
Výkon: 440 k 550 k 422 k
Toč. moment: 550 Nm 770 Nm 850 Nm
Převodovka: 8 PDK 8 PDK 8 PDK
Zrychlení: 4,4/4,2 s 3,8/3,6 s 4,5/4,3 s
Max. rychlost: 289 km/h 306 km/h 285 km/h
Spotřeba: 8,1 l/100 km 9,3 l/100 km 6,7 l/100 km
Délka: 5049 mm
Šířka: 1937 mm
Výška: 1423 mm
Rozvor: 2950 mm
Kufr: 495/1304 l

Pozn.: Údaje za lomítkem platí pro verze s paketem Sport Chrono.

S novou generací vozu přichází také upravená nabídka bezpečnostních asistentů. Z ní jde vypíchnout především noční vidění, jehož kamera dokáže detekovat osoby i zvířata. Varování je pak do kabiny přenášeno pomocí barevných indikátorů. Vedle standardních full-LED světel je možné sáhnout rovněž po reflektorech LED matrix. Zajímavý je systém Porsche InnoDrive s adaptivním tempomatem, který spolupracuje s navigací a upravuje své nastavení například také podle rychlostních limitů či radarů. V Německu už lze novou Panameru objednávat, první kusy však k dealerům zamíří až 5. listopadu. Nejlevnější verze 4S přijde na 113 027 eur (cca 3 064 000 korun), 4S Diesel vychází na 116 954 eur (cca 3 171 000 korun) a konečně Turbo přijde na 153 011 eur (cca 4 148 000 korun).

Vytisknout

Diskuze: Kontroverzní vzhled je pryč, nová Panamera napodobuje 911

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Mazda MX-5 Levanto by Garage Italia Customs

Mazda MX-5 Levanto: Když málo udělá hodně

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud