Lexus má novou osmiválcovou zadokolku, LC 500 ale umí mnohem víc

ar6, 13. ledna 2016, 02:15 Google+ North American International Auto Show 2016

Před čtyřmi roky představil Lexus koncept LF-LC a popravdě řečeno bylo tehdy jen málo lidí, kteří by si vsadili na to, že se něco podobného někdy objeví v běžné produkci. Japonci ale opět překvapili, některé snad i mírně šokovali, když v Detroitu ukázali model LC 500.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Čtyřmístné kupé Lexus LC 500 se chlubí pohonem zadních kol a atmosférickým osmiválcem.

Čtyřmístné kupé Lexus LC 500 se chlubí pohonem zadních kol a atmosférickým osmiválcem. | foto: Lexus

Sdílejte článek

Pokud patříte k té skupině fanoušků, co většině automobilek vyčítá přílišné odlišení konceptu od sériové podoby, pak je LC 500 autem přesně pro Vás. Jistě, několik divokých detailů zmizelo, ve své podstatě se ale čtyřmístné kupé stále tváří velmi futuristicky, za což mohou proudnicové křivky a několik ostrých zlomů. Přední část zdobí, jak se již stalo tradicí, maska chladiče ve tvaru vřetene s chromovaným rámečkem a trojdimenzionálním výpletem. Full-LED světla, tvořená třemi zdroji, jsou kvůli orámování protažena až do spodní části předního nárazníku. Částečně do nich zasahují LED diody denního svícení ve tvaru písmene L. Tvarování světel v zadní části do jisté míry kopíruje ty vpředu, jejich optika navíc dokáže zobrazovat písmeno L. O lepší obtékání vzduchu se stará nejen difuzor se dvěma koncovkami výfuku, ale také příplatkový aktivní zadní spoiler. Další volba čeká na budoucího majitele v oblasti střechy, která je standardně skleněná, ale za příplatek může být vyrobena z karbonu, respektive v oblasti kol, kde mohou být standardní „dvacítky“ nahrazeny o palec většími ráfky z kovaného hliníku.

img-responsive

Vzadu může být aktivní spoiler, Lexus LC 500. | foto: Lexus

Uvnitř je výrazná orientace na řidiče, což potvrzuje nejen tvar sedadla, ale i jeho pozice, která je co nejblíže těžišti vozu. Pokud by ale základní sedačky byly i přes veškeré superlativy málo, nabídne Lexus jejich sportovnější variantu s odpovídajícími materiály i tvarem. Automobilka dále upozorňuje na volant „se správným průměrem,“ pod nímž jsou pádla převodovky z hořčíkové slitiny. Multimediální systém disponuje upraveným softwarem, čímž se výrazně zrychlí jeho operace, vylepšením prošla také grafika obrazovky. Vedle ní jsou stylové analogové hodiny, naopak přístrojový štít je i přes stříbrný rámeček digitální. Podobně jako u jiného modelů značky, i v tomto případě bude k dispozici audio Mark Levinson, nahrazující standardní soustavu Pioneer.

LC 500 je vůbec prvním Lexusem, využívajícím novou platformu pro prémiové modely s pohonem zadních kol. Její největší devizou je přesunutí co největší části hmotnosti směrem ke středu vozu a současně níže k zemi, čímž došlo k nalezení ideálního těžiště. Jednotlivá kola jsou navíc posunuta do rohů karosérie, což spolu s krátkými převisy jen pomůže jízdním vlastnostem. Na výrobu samonosné karosérie byla použita vysokopevnostní ocel, dveře jsou navíc z karbonu a podlaha zavazadelníku z kompozitů. Podařilo snížit hmotnost, jež je rozložená v poměru 52:48. Zavěšení kol na obou koncích vozu je víceprovkové.

O pohon 4760 milimetrů dlouhého, 1920 milimetrů širokého a 1345 milimetrů vysokého kupé se bude starat atmosférický pětilitrový osmiválec s výkonem 467 koní při 7100 ot./min a točivým momentem 527 Nm při 4800 ot./min. Jednotka je vybavena duální soustavou sání, kovanými ojnicemi nebo titanovými ventily, výfukový systém obsahuje speciální ventil, upravující projev osmiválce. Síla motoru je na zadní kola přenášena přes desetistupňový automat, s nímž je LC 500 schopno akcelerace z 0 na 96 km/h za méně než 4,5 sekundy.

Ani u luxusního kupé nesmí chybět balíček Lexus Safety System+, obsahující přenárazový systém, asistent pro jízdu v pruzích, automatická dálková světla a radarový tempomat.

Vytisknout

Diskuze: Lexus má novou osmiválcovou zadokolku, LC 500 ale umí mnohem víc

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Acura Precision naznačuje budoucí designové směřování značky.

Acura chce být odvážnější, první vlaštovkou je koncept Precision

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud