Měnili jste registrační značku? Poradíme vám, co s dálniční známkou

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 30. srpna 2017, 14:27 Aktualizováno 30.8.2017, 14:30 Google+

Na internetu je mnoho dotazů ohledně postupu při výměně registrační značky. Některé z těchto dotazů se pak týkají i výměny dálniční známky, na které je uvedeno ještě staré registrační číslo vozu. Odpověď na tuto otázku je ale překvapivě jednoduchá a navíc relativně snadno dohledatelná na stránkách České pošty.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dálniční známky pro rok 2017

Dálniční známky pro rok 2017 | foto: Česká pošta

Sdílejte článek

Pokud jste si pořídili automobil z jiného kraje, nebo pokud jste se do jiného kraje přestěhovali, pak možná řešíte výměnu registrační značky a s tím spojené otázky ohledně výměny dálniční známky. Rovnou vám ale můžeme říct, že starosti s dálniční známkou si můžete ušetřit.

Pokud se podíváme na webové stránky České pošty, pak pod záložkami "Služby > Prodej a eShop > Dálniční známky" nalezneme kompletní přehled týkajících se této ceniny, včetně její podoby, ceny, platnosti, prodejních míst a také odpovědi na otázky spojené s výměnou kupónů.

První tři body jsou pro nás takřka nic neříkající, snad jen s výjimkou toho, že na České poště můžete žádat o výměnu kuponu při změně převozní značky motorového vozidla na registrační značku. My však dnes řešíme výměnu registračních značek.

Pod třetím bodem ale najdeme citaci "V případě odcizení motorového vozidla, při změně registrační značky a v případě ztráty druhého dílu kupónu se výměna neprovádí." Takováto formulace je ale poněkud nešťastná, neboť nevíme, zda se neprovádí protože na to nemáme nárok, nebo zda se neprovádí, protože je to zbytečné.

Naštěstí je ale pod tímto textem odkaz ke stažení "Metodického pokynu k provádění výměn dvoudílných kupónů prokazujících zaplacení časového poplatku za obecné užívání zpoplatněných pozemních komunikací". Tento soubor už je poněkud obsáhlejší a hlavně nám konečně dává odpovědi na dané téma.

V bodě 2.14 se totiž přímo říká, že "Při změně registrační značky motorového vozidla není výměna nutná, jelikož kupón zůstává nadále v platnosti." Sláva, máme vyhráno, kupón tedy zůstává platný i po výměně registrační značky. Tuto odpověď ještě zpřesňuje bod 2.17, kteří říká, že "V případě prodeje motorového vozidla se výměna kupónu neprovádí, jelikož kupón je nepřenosný a zůstává v platnosti i při změně registrační značky nebo majitele motorového vozidla."

Při případné silniční kontrole se pak nejspíš počítá s tím, že policisté budou schopni ověřit si historii registračních značek vašeho vozu ze své databáze.

Pokud už jste ale náhodou 1. část dálniční známky z okna odstranili, poté pošta odkazuje na bod 2.6 této metodické příručky. Ten se věnuje výměně kupónu z důvodu odstranění prvního dílu z čelního skla v souvislosti se změnou/odcizením/ztrátou registrační značky, přičemž známka by nadále zůstala v platnosti.

Pokud byste ale žádali o takovou výměnu dálniční známky, pak musíte předložit:

  • první díl kupónu nalepený na průhledné folii tak, aby byla viditelná přední i zadní strana, přičemž minimálně tři čísla z šestimístného pořadového čísla a jedno písmeno z dvoupísmenné série, včetně alespoň části opticky variabilní holografické fólie, musí být v takovém rozpoznatelném stavu, aby se porovnáním s druhým dílem kupónu dala jednoznačně potvrdit jeho pravost
  • neporušený druhý díl kupónu, jehož pořadové číslo a dvoupísmenná série jsou shodné s číslem a sérií na sejmutém prvním díle kupónu, včetně vyplněné původní registrační značky,
  • kopie velkého technického průkazu vozu, ke kterému byl kupón zakoupen a kde je změna registrační značky zaznamenána, tzn. je zde uvedena jak původní registrační značka vyplněná na obou dílech kupónu, tak nová registrační značka, která bude vyplněna na nově vydaný kupón.

Pokud byste se ale rozhodli pro výměnu dálničního kupónu, pak vás čeká cesta na jednu z 314 vybraných poboček České pošty kde tuto výměnu provádějí (seznam k nalezení na webu České pošty) a bude vás to stát 70 Kč. Tento poplatek se ale nevztahuje na výměnu vadného kupónu.

Vytisknout

Diskuze: Měnili jste registrační značku? Poradíme vám, co s dálniční známkou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Nová Dacia Duster

Dacia odhalila nový Duster, jak se vám líbí?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud