Nová generace Audi Q3 míří do prodeje, známe ceny i parametry prvních kusů

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. prosince 2018, 10:00 Google+

Audi zahajuje předprodej nové generace oblíbeného modelu Q3. Nové kompaktní SUV s logem čtyř kruhů osloví české zákazníky progresivním designem a prostorným, variabilním interiérem. Zároveň nabízí technické inovace z vyšších tříd a zdokonalený podvozek, poskytující jak mimořádnou jízdní dynamiku, tak i příkladný komfort. Kompaktní rodinné SUV lze již u českých prodejců Audi objednávat ve třech výbavových liniích. Ceny modelu Q3 začínají od 865 900 Kč včetně DPH a čtyřleté záruky s nájezdem 120 000 km. První vozy jsou již na cestě z montážního závodu k českým prodejcům.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Druhá generace Audi Q3

Druhá generace Audi Q3 | foto: Audi

Sdílejte článek

„Audi Q3 si od roku 2011 našlo na českém trhu mnoho spokojených zákazníků a vypracovalo se na jeden z nejprodávanějších modelů značky. Nastupující druhá generace Audi Q3 má veškeré předpoklady k tomu, aby navázala na mimořádné úspěchy svého předchůdce,“ říká Marcel Archleb, vedoucí divize Audi Porsche Česká republika. „Nové Audi Q3 zůstává kompaktním SUV. Uvnitř však nabízí ještě více prostoru a variability v kombinaci s technickými inovacemi, které byly dosud vyhrazeny pouze modelům vyšších tříd. Jako příklad můžeme zmínit vyspělé asistenční systémy, dotykově ovládaný multimediální systém nebo Matrix LED světlomety, tyto novinky zvyšují komfort a bezpečnost. To vše podtrhuje atraktivní design s charakteristickými prvky vozů SUV Audi.“

Nové Audi Q3 se nabízí ve třech výbavových liniích. Základní verzi rozšiřuje linie Advanced a na vrcholu stojí provedení S line. Již ve standardním provedení zahrnuje například světlomety s LED technologií, upozornění opuštění jízdního pruhu, 17“ litá kola, digitální přístrojový štít, USB rozhraní pro nabíjení externích zařízení a zadní posuvnou lavici. Pro všechny výbavové linie je k dispozici zvýhodněný paket výbavy Gravity. Stejně jako všechny ostatní modely Audi na českém trhu i nové Q3 má v sériové výbavě zahrnutou rozšířenou záruku na 4 roky s nájezdem 120 000 kilometrů.

Audi Q3 přichází na český trh s pestrou paletou motorů. Vstupní verze, jejíž cena byla stanovena na 865 900 Kč včetně DPH, je poháněna zážehovým motorem 1.5 TSI s nejvyšším výkonem 110 kW (150 k) a maximálním točivým momentem 250 N.m. K nízké spotřebě paliva významně přispívá systém deaktivace válců (Cylinder on demand), který přechodně deaktivuje druhý a třetí válec při nízkém a středním zatížení. Audi Q3 35 TFSI (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 6,0 – 6,3*; kombinované emise CO2 v g/km: 139 – 145*) se 6stupňovou mechanickou převodovkou zrychlí z nuly na 100 km/h za 9,6 sekundy a v akceleraci může pokračovat až do dosažení nejvyšší rychlosti 211 km/h. Pokud si zákazník vybere verzi se 7stupňovou převodovkou S tronic (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 5,7 – 5,9*; kombinované emise CO2 v g/km: 130 - 134*), zvládne tradiční „sprint“ za 9,2 sekundy a bude moci cestovat nejvyšší rychlostí 207 km/h. Stejné hodnoty platí také pro Audi Q3 35 TDI s převodovkou S tronic (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 4,7 – 4,9*; kombinované emise CO2 v g/km: 123 - 128*) nebo lze tento pohonný agregát kombinovat s manuální převodovkou a pohonem všech kol quattro (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 5,5 – 5,7*; kombinované emise CO2 v g/km: 145 - 150*). V tomto případě zrychlí kompaktní SUV z 0 na 100 km/h za 9,3 sekundy a může jet nejvyšší rychlostí 211 km/h. Kultivovaný dvoulitrový turbodiesel modelu Audi Q3 35 TDI dosahuje rovněž nejvyššího výkonu 110 kW (150 k), ale jeho maximální točivý moment je 340 N.m.

Nejsilnější provedení Q3 pak nabízí ve standardu pohon všech kol quattro a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku S tronic. Konkrétně jde o motory 2.0 TFSI ve dvou výkonových verzích (140 kW/190 k a 169 kW/230 k) a o další verzi motoru 2.0 TDI (140 kW/190 k). Audi Q3 40 TFSI (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 7,2 – 7,5; kombinované emise CO2 v g/km: 164 - 170) s maximálním točivým momentem 320 N.m zrychlí z klidu „na sto“ za 7,4 sekundy a jeho nejvyšší rychlost je 220 km/h. Ještě sportovnější dynamiku nabízí Audi Q3 45 TFSI (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 7,3 – 7,6; kombinované emise CO2 v g/km: 167 - 173), disponující maximem točivého momentu 350 N.m. V tomto případě je zrychlení z 0 na 100 km/h otázkou 6,3 sekundy, zatímco nejvyšší rychlost činí 233 km/h. Vrcholný turbodiesel Audi Q3 40 TDI (kombinovaná spotřeba paliva v l/100 km: 5,5 – 5,6; kombinované emise CO2 v g/km: 145 - 148) poskytuje řidiči maximální točivý moment 400 N.m v širokém rozsahu otáček od 1750 do 3250 min-1. I tato verze tak přesvědčí pozoruhodnou dynamikou, kterou ilustrují hodnoty zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,0 sekundy a nejvyšší rychlosti 221 km/h.

Kompaktní SUV, vyráběné v maďarském Győru, je sériově vybaveno mimo jiné digitálním panelem přístrojů, audiosystémem MMI Radio včetně rozhraní Bluetooth, multifunkčním volantem obšitým kůží, klimatizací a světlomety LED. U příležitosti uvedení kompaktního rodinného SUV na trh nabízí Audi svým zákazníkům speciální edici „edition one“. Její rozsáhlá výbava vychází z verze S line s mimořádně sportovním exteriérem. Kromě sportovního podvozku, 20“ kol a světlometů Matrix LED zahrnuje navíc také sportovní sedadla, kůží obšitý volant s dole zploštělým věncem, paket osvětlení kontur a dekoračního osvětlení. Pro karoserii jsou na výběr laky ve sportovním odstínu oranžová Puls nebo v elegantní barvě šedá Chronos.

img-responsive

Audi Q3 | foto: Audi

Nové Audi Q3 má výrazně sportovnější charakter než předchůdce a na první pohled zaujme markantní osmiúhelníkovou maskou chladiče Singleframe, velkými otvory pro přívod vzduchu a svalnatě tvarovanými blatníky nad podběhy kol. Kompaktní SUV v porovnání s první generací ve všech směrech povyrostlo. Díky vnějším rozměrům 4484 x 1849 x 1585 mm a rozvoru, který je o 77 mm delší než u předchozího modelu Q3, naleznou cestující v interiéru velkorysý prostor. A k tomu bezpočet možností pro jeho využití. Podélně posuvná zadní sedadla s nastavitelným sklonem opěradla, výškově nastavitelná podlaha zavazadlového prostoru a všudypřítomné odkládací schránky a přihrádky zaručují mimořádnou všestrannost a variabilitu. V závislosti na uspořádání zadních sedadel poskytuje zavazadlový prostor objem 530 až 1525 litrů.

Audi Q3 nabízí samozřejmě i další typické přednosti automobilů kategorie SUV, jako je komfortní nastupování nebo vynikající výhled z vozidla všemi směry. To však zdaleka není všechno. Na přání elektricky nastavitelná sedadla rozmazlují cestující komfortem sezení, jímž se vyznačují vozidla vyšších tříd. Velkého pokroku bylo dosaženo také v oblasti zobrazování a ovládání. Již vstupní verze modelu Audi Q3 je vybavena digitálním panelem přístrojů. Ve spojení se systémem MMI Navigation plus ovládá řidič rozsáhlou nabídku funkcí informačního a zábavního systému prostřednictvím 10,1“ dotykového displeje na středové konzoly. Stejně jako ovládací panel klimatizace je i toto ovládací a zobrazovací rozhraní natočeno k řidiči. Intuitivní ovládání usnadňuje rovněž plochá struktura menu. Další alternativou je hlasové ovládání.

img-responsive

Audi Q3 | foto: Audi

Cestující v modelu Audi Q3 mají k dispozici nejmodernější technologie v oblasti konektivity. Modul pro přenos dat podporuje možnost vložení SIM standard LTE Advanced a zahrnuje hotspot WLAN pro připojení přenosných koncových zařízení. Navigační systém rozpoznává preference řidiče podle projížděných tras, aby mu mohl předkládat vhodné návrhy tras. Rozsáhlé portfolio služeb Audi connect zahrnuje mimo jiné aktuální dopravní zpravodajství, vyhledávání speciálních cílů nebo údaje o parkovacích místech a čerpacích stanicích, které se zobrazují přímo na navigační mapě. K sestavování prognóz o dostupnosti parkovacích míst na ulicích a poskytování informací o nebezpečných úsecích a aktuálních omezeních rychlosti jízdy využívá Audi Q3 kolektivní inteligenci flotily síťově propojených vozidel Audi. S aplikací myAudi App lze dokonale propojit chytrý telefon s Q3. Díky tomu může zákazník například přenášet do MMI trasy pro navigaci a kalendář z chytrého telefonu.

Stejně jako pro modely Audi vyšších tříd je i pro nové Audi Q3 k dispozici řada inovativních asistenčních systémů, včetně adaptivního asistenta řízení vozidla, který kombinuje funkce adaptivního tempomatu, asistenta pro jízdu v dopravní koloně a asistenta pro jízdu v jízdním pruhu. Řidiče tak podporuje při řízení v příčném i podélném směru, což představuje zejména při cestování na dlouhé vzdálenosti výrazné zvýšení komfortu. Součástí sériové výbavy jsou bezpečnostní systémy Audi pre sense basic, Audi pre sense front, asistent pro změnu jízdního pruhu Audi side assist a aktivní asistent pro jízdu v jízdním pruhu Audi active lane assist. Nejvyšší úroveň aktivní i pasivní bezpečnosti nového modelu Audi Q3 potvrdily nedávné výsledky náročných testů Euro NCAP. Kompaktní SUV obdrželo od nezávislé organizace nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení s vynikajícími výsledky ve všech důležitých kritériích.

Vytisknout

Diskuze: Nová generace Audi Q3 míří do prodeje, známe ceny i parametry prvních kusů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Golf GTI TCR

Volkswagen Golf GTI TCR přichází na český trh. Co nabídne v limitované edici?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud