Leštěnky v českých bazarech myjí živou vodou. Rekordmani ve stáčení kilometrů jsou ale strašnou pastí

-jka / AutoRoad.cz, 18. listopadu 2018, 15:27 Google+

Stočené kilometry jsou strašákem téměř každého kupujícího, který se porozhlíží po ojetém autě, a je to pochopitelné. Falešný stav kilometrů nejen že zcela mění hodnotu vozu, ale také rozbíjí systém servisních intervalů. I přes velké diskuse a změnu zákona je jasné, že se tento tip podvodu jen tak vymýtit nepodaří.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Česká firma Cebia tak alespoň zveřejnila hitparádu stočených aut, ve které se snaží upozornit na nejvíce stočená vozidla na trhu v České republice. Po pečlivém prostudování poskytnutých dat však bohužel nemůžeme říci, že by se tento nešvar netýkal nějaké zavedené značky - je úplně jedno, zda se poohlížíte po vozech německých, francouzských či japonských a roli nehraje ani pohonná jednotka. Kilometry se stáčí u všech typů vozidel, vůbec nejhorší stav a největší rozdíly mezi najetými a reálnými kilometry mají však užitková vozidla a dodávky. Zmínit můžeme například Ford Transit s naftovým 2,5 litrem z roku 2008, kde byly stočeny kilometry z 814 tisíc na 317 tisíc či Peugeot Boxer taktéž s naftovým motorem z roku 2005, kde byly stočeny najeté kilometry ze 403 tisíc na 30 tisíc. Výjimkou pak není ani Mercedes Sprinter (756 tisíc km -> 148 tisíc km) či starý Seat Inca (309 tisíc km -> 30 tisíc km).

Pokud se podíváme na osobní vozy a začneme rovnou u nás neoblíbenější automobilkou, pak zjistíme, že je stav vyloženě alarmující. Nejhorším zjištěním je, že se úprava kilometrů netýká jen naftových motorů, které mají přeci jen vyšší potenciál pro kilometrový nájezd, ale i slabých benzinových motorů. Právě takovým reprezentantem je Škoda Fabia s motorem 1,2 litru o výkonu 40 kW, kde byl stav tachometru upraven ze 750 tisíc km na 194 tisíc km. Naftová Octavia s motorem 1,9 77 kW pak pouze potvrzuje běžnou praxi, kde prodejci upravují nájezdy mezi 500 až 600 tisíci km (tyto auta se už špatně prodávají) zpět na líbivé hodnoty v rozmezí 100 až 200 tisíc km. V ukázkové Octavii šlo konkrétně o změnu z hodnoty 565 tisíc km na 112 tisíc km.

Další zástupci oblíbených značek Volkswagen a Ford již nevykazovaly žádná extrémní čísla. Tím nemyslíme, že by se jim však stáčení vyhýbalo, to vůbec ne. Průřezově všechny modely VW a Ford (zde zejména Focus, Mondeo a Galaxy) zažívají "omlazení" z hodnot 350 až 450 tisíc km na hodnoty 100 až 150 tisíc km.

Dalším zástupcem benzinových motorů může být Peugeot 308 s obsahem 1,6 litru, který zažil omlazovací kůru z 237 tisíc km na 30 tisíc km. Tento typ podvodu se pak nevyhýbá ani "lepším" automobilkám, jak dokazuje BMW řady 5 s benzinovým 4-litrem o výkonu 225 kW (stočeno z 685 tisíc na 201 tisíc km) či naftová BMW X5 o výkonu 210 kW (taktéž stočená z 290 tisíc km na 89 tisíc km).

Co z výše uvedených čísel tedy vyplývá? Stav je alarmující a omlazující kůry nejsou jen kosmetické, ale přímo extrémní. Nabízet motory a obecně celá vozidla s nájezdem blížícím se ke konci životnosti jako téměř nejetá auta, to prostě není fér. Pokud se jedná o finančně zajímavé modely, pak se prodejci těchto "stočenek" nebojí vyměnit ani součástky, které by mohly svým opotřebováním prozradit nekalé jednání. Před koupí každého automobilu se zcela zjistě pokuste zjistit maximum informací o daném vozidle, nebojte se oslovit dealerství a požádat je o výpisy z elektronických servisních knih a určitě se nebojte investovat pár storokorun do výpisu ze systému Autotracer, který je aktuálně největší databází obsahující cenné informace. 

Důležité je také uvědomit si, že nový zákon umožňující vystavení pokuty v hodnotě až 500 tisíc nemusí být vždy naším přítelem. Tato legislativní úprava sice míří především na nekalé praktiky některých prodejců a dovozců, platí však také na současné majitele vozidel. Dále citujeme informace od Cebie, která se celou problematiku snaží vysvětlit: Pokud si koupíte vůz se stočeným tachometrem a půjdete na STK, kde zjistí, že vůz vykazuje nižší kilometrový nájezd než při poslední STK, budete vyzváni k doložení výměny tachometru do 30 dnů. Pokud na vozidle nebyla provedena výměna počítadla ujeté vzdálenosti a vy o tom nebudete mít žádný doklad, STK neprojdete a autem tak nebudete moci legálně jezdit. Můžete tedy investovat stovky tisíc korun do auta, které vám bude stát na parkovišti. Situaci, kdy nebudete moci doložit výměnu počitadla ujeté vzdálenosti, pak bude dále řešit místně příslušný dopravní úřad. V závislosti na konečném řešení se však může stát auto prakticky neprodejným, nebo výrazně klesne na ceně. V případě, že byste při prodeji zatajili stočený tachometr, dopustili byste se trestného činu podvodu a mohli byste být trestně stíháni.

Vytisknout

Diskuze: Leštěnky v českých bazarech myjí živou vodou. Rekordmani ve stáčení kilometrů jsou ale strašnou pastí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Mercedes-Benz CL 600 V12

Bazarové perličky: Mercedes CL 600 V12 pod 100 tisíc aneb kdo chce opičku, musí…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud