Plug-in hybridní Outlander nabízí alternativu k dieselům, není ale zadarmo

ar6, 23. února 2016, 04:05 Google+

Plug-in hybridní Outlander v Čechách nikdy prodejní žebříčky nebořil, na druhou stranu se jedná o zajímavou alternativu ke klasickým naftovým motorům se všemožnými ekologickými asistenty. Japonské SUV navíc prošlo v nedávné době omlazovací kůrou, Mitsubishi jej tak může označovat titulem „novinka.“

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Outlander PHEV spotřebuje 1,9 l/100 km, stojí přes 1,2 milionu korun.

Outlander PHEV spotřebuje 1,9 l/100 km, stojí přes 1,2 milionu korun. | foto: Mitsubishi Motors

Sdílejte článek

Vzhledové změny zahrnují prvky, známé už z klasického Outlanderu. Přední část je tak tvarována do takzvaného Dynamic Shieldu, tedy výrazného černého segmentu, ohraničeném chromovanými lištami. Nová jsou také přední a zadní LED světla, respektive design 18palcových litých kol. Uvnitř zaujme především čtyřramenný volant v kombinaci s přepracovaným přístrojovým štítem. Palubní deska je vyrobena z kvalitnějších plastů, navíc vykazuje lepší úroveň zpracování. Díky dodatečným tlumícím materiálům by měla být jízda tišší a klidnější.

Pohonné ústrojí plug-in hybridního Outlanderu se skládá z dvoulitrového zážehového čtyřválce o výkonu 121 koní při 4500 ot./min s točivým momentem 190 Nm při 4500 ot./min a dvou elektromotorů. Vpředu umístěná jednotka s měničem napětí a generátorem má 82 koní a 137 Nm, zadní elektromotor s měničem disponuje výkonem 82 koní a točivým momentem 195 Nm. Každá elektrická jednotka pohání jednu nápravu, Outlander PHEV je tak permanentní elektrickou čtyřkolkou. Lithium-iontové akumulátory o kapacitě 12 kWh jsou pod podlahou mezi nápravami.

img-responsive

Plug-in hybridní Outlander nabídne až 203 koní ve třech jízdních režimech. | foto: Mitsubishi Motors

SUV pracuje v jednom ze tří jízdních režimů. Jestliže zvolíte čistě elektrický, dostanete permanentní čtyřkolku, poháněnou dvěma elektromotory. Maximální rychlost se omezí na 120 km/h, dojezd je 52 kilometrů. Sériový hybridní režim je do 120 km/h stejný jako elektrický, po překročení této hodnoty, při náhlé akceleraci nebo při poklesu kapacity akumulátoru pod 30 procent se zapojí také spalovací motor. Mezi tím dochází k nabíjení akumulátoru a co možná nejčastějšímu vracení se do elektrického režimu. Paralelní hybrid potom využívá celých 203 koní (spalovací motor pohání přední kola přes spojku), pokud však systém vyhodnotí, že již tato síla není nutná, přepne auto do sériového hybridního nebo dokonce čistě elektrického režimu.

Pokud ovšem auto v režimu s plným výkonem chvíli vydrží, dokáže akcelerovat z 0 na 100 km/h za 11 sekund a dosáhnout maximálně na 178 km/h. Naopak při ideálním mixu spalovacího a elektrických motorů je průměrná spotřeba 1,9 l/100 km. O baterii s kapacitou 12 kWh již byla řeč, její nabití však z běžné zásuvky zabere 5 hodin, rychlonabíječka to na 80 procent zvládne za půl hodiny. Bojíte-li se, že akumulátor omezí prostornost, pak vězte, že kabina je standardně pětimístná a při délce 4695 milimetrů nabídne zavazadelník o objemu 451 litrů, respektive 1590 litrů po sklopení sedadel.

Jedinou dostupnou výbavou je v Česku stupeň Instyle za 1 252 850 korun. Ten nicméně obsahuje naprosto všechno. Standardem jsou čelní, boční a hlavové airbagy, kolenní airbag řidiče, nouzové brzdění, přednáraznový systém, udržování v jízdním pruhu, adaptivní tempomat, 360stupňový kamerový systém, dešťový a světelný senzor, Isofix, přední a zadní parkovací senzory, bezklíčkový vstup do vozu, elektricky sklopná a vyhřívaná zrcátka, elektrické ovládání všech oken, automatická dvouzónová klimatizace, multimediální systém se sedmipalcovým displejem, navigací, couvací kamerou, audiosystémem a příjmem digitálního rádia, kožený multifunkční volant, vyhřívaná přední sedadla, mlhovky, full-LED přední i zadní světla, diody denního svícení nebo 18palcová litá kola.

Vytisknout

Diskuze: Plug-in hybridní Outlander nabízí alternativu k dieselům, není ale zadarmo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Hyundai Ioniq přichází také v elektrické verzi, ujede 169 kilometrů.

Hyundai Ioniq přichází v elektrické verzi, ujede méně než konkurence

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud