Toyota iQ ve Frankfurtu

Jan Fiala, 12. září 2007, 08:45 Google+

Toyota mimo jiné představuje na letošním autosalonu IAA ve Frankfurtu revoluční studii ultrakompaktního vozu Toyota iQ. Tato studie představuje inteligentní řešení pro dopravu ve městě, přičemž její návrh je v souladu s filosofií designu „Vibrant Clarity“. Délka činí necelé 3 metry!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
iQ

iQ | foto: Toyota

Sdílejte článek

Studie iQ přináší do návrhu malých vozů revoluční změnu; vývojová studie boří tradiční představy o hierarchii tříd automobilů: malý – ale přesto prostorný, prémiový – ale přesto malý. Návrháři se drželi vize ultra-kompaktního vozu s výborně obestavěným prostorem, šetrného k životnímu prostředí, určeného pro moderní obyvatele evropských měst.

Studie iQ byla vytvořena v evropském návrhářském centru  ED2 firmy Toyota na jihu Francie. Návrháři se opírali o filozofii designu „Vibrant Clarity“. Ta je moderním designérským jazykem vyjadřujícím inteligenci a energii při zachování srozumitelného účelu a funkce.

Wahei Hirai odpovědný za design ve společnosti Toyota Motor Corporation, k tomu říká: „Studie vozu iQ je navržena tak, aby odrážela a podporovala životní styl svého majitele. V prostředí města se lidé chtějí vyjádřit prostřednictvím dynamického a energického designu, ale zároveň nelze ignorovat ani racionální hlediska, jakými jsou rozměry, funkčnost a emise CO2. Při vývoji studie iQ bylo zcela zásadní tyto protichůdné cíle vhodně spojit. Takový způsob myšlení označujeme jako ‘J-faktor ’ – filozofii, která je srdcem všech našich aktivit.“

Studie vozu iQ s délkou jen o málo menší než tři metry (přesněji 2,98 metru) je ztělesněním radikální změny v konstrukci a designu vozů. Staví se čelem současným omezením ultra-kompaktních vozů do města, když dokáže nabídnout prostorný interiér 3+1, resp. tři cestující i se zavazadly. Poskytuje tak jedinečnou mnohostrannost na minimální obestavěné ploše.

Odhalení vývojové studie iQ zároveň dokládá zasazení firmy Toyota o snižování emisí automobilů díky inovacím v jejich návrhu. Stále větší dopravní zatížení ve městech a rostoucí obavy lidí z emisí výfukových plynů stojí proti studii iQ, která nabízí skokovou změnu v kompaktní konstrukci vozů umožňujících další rozvoj do budoucna.

Elegantní a funkční zároveň
• Tři prvky designérského jazyka „Vibrant Clarity“
• Dynamický a smělý interiér
• Funkční a estetický interiér
• Ostrý kontrast barev města

Všechny aspekty vývojové studie vozu byly pojaty tak, aby prezentovaly smělost a živost, čímž popírají velikost tohoto automobilu. Vůz tak vyzařuje energii a charakter, vyčnívá z davu a zdůrazňuje svůj vysoce moderní naturel v městském prostředí.
Při vlastním návrhu v rámci designérské filozofie Toyota „Vibrant Clarity“ se kladl důraz na tři hlavní zásady:

Dokonalá nevyváženost proporcí
Vnější vzhled vozu je jednoduchý a zároveň odvážný, s robustním postojem zdůrazněným šířkou vozu v poměru s jeho krátkou délkou. Při pohledu z boku zaujme dynamický postoj daný velmi krátkými převisy a koncepcí „cab-forward“ (tedy interiérem předsunutým až k přední nápravě), při maximálním využití prostoru ve vnitřku vozidla. Sebejistý charakter předku ve srovnání s malou ale pevnou konstrukcí dávají vozu ikonickou hodnotu.

Skladba integrovaných komponent
Vyjádřením struktury vozu je důležité zachovat jednoduchost designu, ale současně vyzařovat jeho energičnost a jasně komunikovat koncepci vozu. Prvky použité kolem 17palcových pneumatik tvoří součást minimalizovaných předních a zadních převisů, což je synergie napovídající o síle i živosti vozu.
Základní geometrické uspořádání přístrojového panelu dává vzniknout otevřenému a širokému prostoru. Středová konzole tvarem připomíná mořskou rybu manta a společně s jednoduchou a plynulou konstrukcí obalující přístroje vytváří ústřední bod v centru pozornosti řidiče. Výdechy klimatizace jsou postaveny na válcovitém tvaru odpovídajícím jejich funkci. Všechny komponenty společně působí harmonickým dojmem a samy o sobě vzbuzují nové emoce.

Volná forma geometrie
Vnější povrchy vývojové studie iQ jsou téměř matematicky čisté a přesné, ale současně vyjadřují i pohyb a emoce, díky nimž je návrh čerstvý a nehrozí mu rychlé zastarávání. Charakteristické křivky oken mají hladký průběh a působí harmonicky s ostatními povrchy.
V interiéru lze pozorovat volné křivky středové konzole ve tvaru manty, které se odráží i v panelu dveří. Jemné a příjemné materiály lákají k doteku a samy o sobě jsou vyjádřením estetiky spojené s funkčností.

Vývojová studie iQ celkově působí moderním energickým dojmem, připravená čelit prostředí měst v blízké budoucnosti. Pocit vibrující městské kultury se dále odráží v jedinečné barvě laku; perlově bílá s třpytivými zrníčky nachové barvy ukazujícími na tmavší zpracování v interiéru. Pocit je dále umocněn povrchovou úpravou volantu z umělé hadí kůže, nachových detailů v interiéru vozu a nachově zbarvených prvků vyskytujících se různě na sedadlech, panelech dveří a na přístrojové desce.

Kompaktní a bez kompromisů
• Inteligentní využití prostoru
• Mnohostranná konfigurace sedadel 3+1
• Úžasné spojení formy a funkce
• Kompletní bezpečnostní výbava

Vývojová studie iQ se ukazuje jako nejmenší čtyřmístná studie osobního vozu na světě, a takto se i úspěšně prezentuje. S délkou necelé tři metry (2 980 mm) je o 425 mm kratší než Toyota Aygo. V porovnání s modelem Toyota Yaris je kratší o více než 770 mm. Ovšem svojí šířkou a výškou (1680 mm x 1480 mm) je vůz srovnatelný s modelem Yaris – ultra-kompaktní vnější rozměry tedy umně skrývají velký vnitřní prostor.

Studie iQ je zároveň mnohostranná a praktická. Uveze tři dospělé cestující s jedním dítětem, alternativně lze čtvrté sedadlo využít pro zavazadla. Pro tyto účely byla použita chytrá radikální koncepce sedadel 3 + 1. Přístrojová deska ubíhá daleko od spolucestujícího vpředu, a tak jeho sedadlo dostalo další prostor k posunu.

Řidič a jeden spolucestující běžně sedí vpředu vedle sebe. Je-li třeba převážet třetí dospělou osobu nebo dospělou osobu s dítětem, sedadlo spolucestujícího vpředu lze posunout více dopředu, a tak vytvořit snazší přístup do prostoru v zadní části vozu.

Prostor pro posádku byl maximálně zvětšen i bohatým využitím různých chytrých řešení pro úsporu místa a technickou miniaturizací. Prostor v oblasti středové konzoly uvolnila ultra-kompaktní jednotka topení a ventilace, a tak umožnila použít jedinečný tvar přístrojové desky.

V horní části přístrojové desky je usazena kaplička přístrojů, tmavá a tajemná díky křivkám ryby manta; ocas září chromově stříbrnou barvou a pokračuje směrem dolů, kde se podílí na čistém ztvárnění středové konzoly. O prostředí v interiéru informuje jeden centrální kruhový ukazatel s údaji o teplotě a větrání, vhodně umístěný v zorném poli řidiče.

Ukazatel rychlosti, otáček motoru a stavu paliva s prostorovým zobrazením je umístěn nad volantem, zatímco ovládací prvky audia a navigace najdeme na samotném volantu. Technicky vyspělým řešením navigace GPS ve městě je samostatný displej „head-up“ (s projekcí na přední sklo), schopný zobrazovat trasu v zorném poli řidiče, nepřekážející v případě, že je vypnutý.

Panoramatické střešní okno zaručuje spoustu světla a v cestujících vzbuzuje pocit, že nejsou v běžném prostoru pro posádku. V noci působí tmavý interiér až tajemně – a tak ještě zdůrazňuje vysoce moderní zpracování interiéru této vývojové studie.

I přes ultra-kompaktní rozměry vozu nebylo třeba slevovat z bezpečnostních parametrů pro jízdu v městském prostředí. Bezpečnost je naopak jádrem celé strategie této koncepce. Pevný prostor pro cestující tvoří bezpečnou schránku s optimálním pohlcováním energie nárazu.

Toyota odhalením své studie iQ představuje nový inteligentní návrh a balíček technologií – radikální řešení pro přepravu osob ve městě. Vývojová studie iQ je vrcholně kultivovanou odpovědí na možnosti městské dopravy nabízející revoluční balení a chytrý design s minimálními dopady na životní prostředí.

Zdroj: Tisková zpráva TOYOTA MOTOR CZECH spol. s r.o.

Vytisknout

Diskuze: Toyota iQ ve Frankfurtu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

F 700

Mercedes Benz F 700, pozdravte budoucnost

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud