Volvo: Klíč k bezpečnosti

ar1, 18. srpna 2005, 21:21 Google+

Nejnovějším příspěvkem společnosti Volvo Cars k bezpečnosti silničního provozu je experimentální automobil vybavený analyzátorem dechu a pojistkami bezpečnostních pásů

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
C 70

C 70 | foto: Volvo

Sdílejte článek

Speciální klíč zapalování navíc reguluje rychlost vozidla. Po usednutí do vozu musí řidič nejprve fouknout do vestavěného analyzátoru dechu a poté zapnout bezpečnostní pás. Aby bylo možné nastartovat motor, musí být výsledek dechové zkoušky negativní a bezpečnostní pás zapnutý. Třetím stupněm ke zvýšení bezpečnosti je možnost omezení rychlosti vozidla na nastavenou hodnotu prostřednictvím speciálního klíče zapalování. Tento systém se nazývá Volvo multi lock system.

„Víme, že velké množství automobilových nehod se závažnými následky nebo se smrtelnými zraněními je způsobeno řidiči, kteří do vozidla usednou pod vlivem alkoholu. Podle Evropské komise na evropských silnicích při nehodách zaviněných alkoholem ročně zemře přibližně 10 000 osob. Při řadě nehod dochází k závažným zraněním také proto, že řidiči a jejich spolujezdci nemají zapnuté bezpečnostní pásy. To je důvod, proč pracujeme na vývoji zámku kombinovaného s analyzátorem dechu. Pomocí naší technologie multi lock se snažíme těmto nehodám zabránit,“ říká Ingrid Skogsmová, ředitelka bezpečnostního střediska společnosti Volvo Car Corporation.

Mezinárodní výzkumy také ukazují, že ve statistikách nehod jsou nadprůměrně zastoupeni mladí lidé. Riziko, že mladého člověka ve věku od 18 do 25 let potká dopravní nehoda, je podle statistik EU v porovnání s osobami ve věku mezi 26 a 50 lety více než dvojnásobné. Nehody mladých lidí často pramení z vysoké rychlosti ve spojení s nedostatečnými zkušenostmi, což je smrtící kombinace.

„Pomocí našeho speciálního klíče zapalování je možné vůz snadno naprogramovat tak, aby nemohl překročit například rychlost 90 km/h. Rodiče tímto způsobem získávají další bezpečnostní prvek pro případy, kdy automobil půjčí svým dětem se zbrusu novým řidičským průkazem. Toto řešení může výrazně přispět k vašemu klidu. Tato technologie je však vhodná také pro různé druhy komerční dopravy. Nákladní automobil zajišťující rozvoz zboží, který neopouští hranice města, například nepotřebuje překračovat rychlost 80 km/h,” říká Ingrid Skogsmová.

Za pomoci speciálního klíče zapalování je vozidlo možné naprogramovat na jakýkoliv limit. V některých evropských zemích jsou již vydávány „řidičské průkazy pro mladé řidiče“, kteří po stanovenou dobu nesmí překročit rychlost 90 km/h. Tato skutečnost je indikována značkou s číslicí 90 umístěnou na vozidle. Za pomoci tohoto klíče by bylo prosazování takového pravidla v praxi jednodušší.

Společnost Volvo Cars si při vývoji systému multi lock kladla za cíl zvýšit zájem o bezpečnost provozu mezi širokou veřejností a také mezi osobami, které se na přípravě dopravních předpisů podílejí. V podání Volva se tato technologie velmi jednoduše používá, neboť analyzátor dechu je upevněn přímo na bezpečnostním pásu.

„Tento experimentální automobil pro nás představuje důležitý krok při posuzování možnosti nabídnout technologii multi lock všem našim zákazníkům,“ vysvětluje Ingrid Skogsmová.

- VOLVO -

Vytisknout

Diskuze: Volvo: Klíč k bezpečnosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

307

Nový Peugeot 307!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud