Toyota mění tvář, k pověstné spolehlivosti přidává emoce, styl a technologie

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 18. března 2019, 13:25 Google+

Toyota zažívá velkou revoluci, která začala už v roce 2016, kdy se na trhu objevil kompaktní crossover Toyota C-HR. Letos se k němu připojily další velké novinky, jako Toyota RAV4, sedan Camry nebo sportovní Supra. V letošním roce přichází řada rovněž na novou Corollu, vybavenou nejmodernějšími technickými řešeními a odvážným stylistickým zpracováním.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rodina modelů Toyota Corolla

Rodina modelů Toyota Corolla | foto: Toyota

Sdílejte článek

Revoluce v modelové škále Toyoty rozpoutaná před třemi lety se mimo jiné týká stylistických záležitostí. “Od uvedení modelu C-HR získaly naše automobily atraktivnější styl. Dnes ho mají všechny debutující vozy, například nová Corolla. Je to auto, které se vyznačuje rozhodností a velmi silnou osobností, podobně jako nová Toyota RAV4 nebo Supra. Právě v takovém duchu budou i naše další premiéry,“ říká Alain Uyttenhoven, prezident německé Toyoty a dřívější viceprezident Toyota Motor Europe a šéf značky Lexus v Evropě.

Corolla je Toyota budoucnosti

Co se týče revolučních změn, zaslouží si nová Corolla zvláštní pozornost. Světově nejpopulárnější vůz lze nyní pořídit ve třech variantách a zásadní změny jsou u nich patrné na první pohled. Ty největší se však skrývají pod kapotou 12. generace Corolly. Patří mezi ně nejmodernější bezpečnostní systémy, které jsou součástí balíčku Toyota Safety Sense 2. generace, novinky ve výbavě, jako je velký barevný HUD displej i dva hybridní pohony nové generace – jednotka 1.8 s výkonem 122 koní a zcela nová jednotka 2.0 s výkonem až 180 koní.

“Nejnovější Toyota Corolla a Auris, který nahrazuje, spolu po technické stránce nemají už nic společného. Corolla 2019 je postavena na zcela nové platformě, stejné, z jaké vychází model C-HR. Jedná se o naprosto novou architekturu TNGA, která nemá společné body s předchozími generacemi,“ popisuje Uyttenhoven.

Na nová očekávání trhu zareagovala Toyota tím, že se na evropském trhu bude místo Aurisu nabízet globální model, Corolla. Toyota už nemá být jen to spolehlivé auto, jak ji všichni znají. Nyní je autem, které také dobře vypadá.

“Snažíme se stát značkou vzbuzující větší emoce, a to ve všech segmentech. Mimo jiné i v tradičním segmentu C, kam patří i Corolla,“ vysvětluje Uyttenhoven. „Snažíme se být jiní než konkurence. To zase vede k polarizaci názorů, protože někomu se naše nová stylistika moc líbí, zatímco jiné bude odrazovat. Sledujeme nový trend. Řada řidičů je připravena změnit značku automobilu, jakmile se na trhu objeví nový model atraktivní jak po vizuální stránce, tak svojí výbavou.“

Zlatý Yaris

Na podzim roku 2018 jsme mohli na Autosalonu v Paříži obdivovat mimo jiné jubilejní Yaris Y20 Gold Anniversary. Tato verze vznikla u příležitosti 20. výročí zahájení výroby tohoto modelu v roce 1998. Jubilejní Yaris se dočkal nejen zlaté barvy karoserie s grafitovou střechou odkazující k první generaci, ale i šestnáctipalcových disků a tmavošedých lišt, mřížky chladiče a rámů vnějších zpětných zrcátek. Přední mlhovky se pyšní chromovanými ozdobami, celek doplňují ztmavená zadní skla a označení Y20 na zadním sloupku.

img-responsive

Toyota Yaris slaví 20 let narozeninovou edicí Y20 | foto: Toyota

Logo Y20 je i na přístrojové desce a opěradlech předních sedadel. V kabině pak středovému panelu, vykládání volantu a látkovému čalounění dominují tmavě šedé prvky. Průduchy, reproduktory a lemy budíků jsou chromované.

Revoluční RAV4

Po přelomovém C-HR přišla nová generace vozu RAV4. “Automobil vznikl na zcela nové platformě GA-K. Největší, jakou disponujeme. Pod maskou je nově zkonstruovaný dvouapůllitrový motor a s ním propojené nové elektromotory. Je to náš první vůz v této třídě schopný komunikace s řidičem na tak pokročilé úrovni. V mnoha ohledech představuje nová RAV4 skutečnou revoluci,“ říká Alain Uyttenhoven.

img-responsive

Nová Toyota RAV4 páté generace | foto: Toyota

Německo je největší prodejní trh s novými automobily v Evropě, a tím pádem krásně ukazuje trendy, které fungují i v ostatních zemích celého kontinentu. “Ze všech modelů Toyoty se v Německu historicky nejlépe prodává Yaris. Na druhém místě je C-HR, ovšem letos se to může změnit. Očekávám, že se bestsellerem stane nová Corolla. Jedním z prodejně nejúspěšnějších modelů bude v roce 2019 určitě i nová RAV4. Ve škále vozů Lexus, podobně jako na všech ostatních trzích v Evropě, s přehledem zaujímá čelní pozici model NX.“

Velké novinky značky Lexus

Změnu tržní pozice mohou přinést i novinky, které se objeví ve škále modelů Lexus. V roce 2018 měl v Ženevě světovou premiéru nový Lexus UX, jehož výrobní verze se představila na pařížském autosalonu. „Je to zcela nová kapitola v prémiovém segmentu, což je jeden z nejrychleji rostoucích segmentů v celé Evropě,“ dodal Uyttenhoven.

Skutečnou revoluci způsobil nový model ES. „Máme globální strategii, jejíž součástí je unifikace platforem, na kterých stavíme automobily. ES je druhý nejlépe prodávaný Lexus na světě, hned po modelu RX. Po skvělých výsledcích tohoto modelu v USA a Číně očekáváme, že se dočká úspěchu i v Evropě,“ říká šéf německé pobočky Lexus. „V případě tohoto modelu dělá největší dojem prostornost interiéru.

img-responsive

Lexus ES | foto: Lexus

Druhou velmi důležitou změnu přineslo snížení hladiny hluku uvnitř vozu. Cestování s ním je jako let vzduchem. Necítíte nerovnosti na cestě, neslyšíte hluk. V případě tohoto modelu máme co do činění se stylovým autem poskytujícím pohodlí na velmi vysoké úrovni. Má hodně genů z naší největší, vlajkové limuzíny. Řekl bych, že je to trochu menší LS,“ shrnuje Alain Uyttenhoven.

Vytisknout

Diskuze: Toyota mění tvář, k pověstné spolehlivosti přidává emoce, styl a technologie

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Chris Harris vybíral nejlepší vozy z různých segmentů, pouze u kompaktních SUV si odplivl (YouTube/Top Gear)

Nejvhodnější nové vozy v jednotlivých segmentech vybrala hvězda Top Gear

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud